Rajčata - vytrvalá zelenina bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule. Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách.
Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.
Dnešní čtenářský recept obsahuje velmi oblíbená cherry rajčátka.
1/ otrháme, případně v obchodě zakoupíme, cherry rajčátka
2/ omyjeme a rozkrojíme na půlky
3/ na plechu si rozmícháme slunečnicový olej, bazalku, rozmarýn a česnek
4/ poukládáme cherry rajčátka nakrojenou částí nahoru
5/ dáme sušit do truby na 100 stupňů, dokud nebudou polousušené
Poté jen přendáme do pohárů a můžeme hodovat. Jsou vynikající i jen tak do salátu, nebo jako příloha.
Recept nám zaslala paní Stanislava Brežáková z Prahy 8. Děkujeme !
Máte i vy svůj netradiční, oblíbený či zajímavý recept? Podělte se s námi o něj a zašlete jej na adresu andrea.pastircakova@samisro.cz. Ty nejlepší a nejzajímavější zveřejníme. A pokud navíc rádi soutěžíte, sledujte naše tématická kola, kdy jsou recepty vždy zaměřeny na určitou surovinu či dané téma. Nejlepší poté odměníme věcnou cenou.
(ilustrační fotografie * zdroj Wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.