Libeček - vytrvalá aromatická bylina pocházející z Přední Asie, kterou znali už obyvatelé starověkého Řecka a Říma. V současné době se pěstuje na zahrádkách jako koření. Ke gastronomii se využívají všechny její části. Listy jako koření do polévek, omáček, salátů, do pečení. Plody do nakládané zeleniny i některých druhů pečiva. Oddenky lze kandovat. Působí silně močopudně - je součástí čajových směsí, proto by libeček ve větším množství neměl konzumovat ten, kdo má potíže s ledvinami. Odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení.
Na lilkové ragů potřebujeme :
- 3 lilky
- 4 rajčata
- 4 papriky
- 4 polévkové lžíce oleje
- 1 cibule
- stroužek česneku
- nadrobno posekaný list libečku
- sůl
- pepř
- nastrouhaný sýr
- máslo
Lilky, rajčata a papriku oloupeme, očistíme a nakrájíme nadrobno. Rovněž cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme rozetřený česnek a na rozpáleném oleji opražíme. Přidáme zeleninu, sůl, pepř, nadrobno posekaný libeček a necháme na mírném ohni dusit asi 10-15 minut. Směs poté dáme do ohnivzdorné mísy, posypeme sýrem, pokapeme máslem a necháme zapéct do zlatohněda. Podáváme s chlebem.
(ilustrační fotografie * zdroj Wikipedie * čerpáno z knihy Rostliny v léčbě, kuchyni a kosmetice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.