Období úrody rebarbory /reveně kadeřavé/ je tradičně spjato s obligátním rebarborovým koláčem - moučníkem, který nepochybně stojí za pozornost. My však tuhle zeleninu, co se k ní chováme ovocně, nehodláme odsoudit k věčnému pobytu ve společnosti dezertů. Rebarbora se totiž skvěle vyjímá také v doprovodu masa, ryby, sýra a věřte či nevěřte i alkoholu. A tak vám na rebarborové téma "zapějeme" středně dlouhou etudu. Podíváme se na rebarborové dezerty, nepříjdete o tradiční rebarborový koláč, přidáme rebarboru k rybě i masu, vyrobíme omáčku a nakonec si dáme... panáka.
Reveň kadeřavá, se kterou se v kuchyni setkáte, vytváří řadu odrůd, z nichž se nejvíce cení ty červenořapíkaté. Mají totiž rozmanitý obsah organických kyselin - brzy z jara nejvíce kyseliny jablečné, nechybí ani kyselina octová, jantarová, citronová, mléčná a šťavelová. Obsah poslední jmenované během vegetačního období rebarbory roste. Doporučuje se proto doplňovat rebarborové pokrmy mléčnými produkty.
Příprava
Pro úpravu v kuchyni používáme pouze řapíky. Mladé řapíky neloupeme, pouze starší. K loupání skvěle poslouží škrabka na brambory. Ostře kyselou chuť při vaření otupujeme špetkou soli.
Rebarbora NA SLADKO
Rebarborová omáčka k rybě (4 porce)
- 450 g na kousíčky nakrájené rebarbory, 150 ml rozpuštěného másla, 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry, špetka nastrouhaného muškátového ořechu, 2 lžíce cukru, 2 hrsti nasekaného šťovíku
Rebarboru uvařte ve troše vody doměkka, poté ji sceďte. Smíchejte s rozpuštěným máslem a nechte vařit na mírném ohni, přidejte zázvor, citronovou kůru, muškátový ořech a cukr. Vařte 15 minut a pak vmíchejte šťovík.
Podávejte s makrelou nebo jinou tučnou rybou.
Rýžový nákyp s ovocem (4 porce)
- 200 g kulatozrnné rýže, 1 l mléka (nejlépe BIO), sůl, kůra oloupaná z 1 citronu (lehce oloupete škrabkou na brambory), ovoce - 3 velká jablka nebo 2 velké špalíky rebarbory nebo 20 sušených švestek, 3 vejce, krystalový a moučkový cukr, máslo, skořice
Lehce osolené mléko s kusy citronové kůry nechte středním plameni vzkypět. Přidejte propláchnutou a okapanou rýži a za stálého míchání vařte 2 minuty. Pak nechte na nejmírnějším plameni 30 až 35 minut nabobtnat. Pozor dejte v závěru vaření, kdy se rýže velmi rychle dokáže připálit. Citronovou kůru vyjměte a vyhoďte. Rýžovou kaši nechejte vychládnout a během chládnutí občas promíchejte. Troubu předehřejte na 190° Celsia. Do vychladlé rýže přidejte žloutky a krystalový cukr: 4 až 5 lžic pro lehce sladký nákyp a 6 až 7 lžic pro sladší. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Ten vmíchejte do vychladlé rýže. Varnou mísu vymažte máslem a rozprostřete na ni polovinu rýžové směsi. Na ni poklaďte omyté a na kousky pokrájené ovoce - rebarboru loupat nemusíte, sušené švestky před použitím důkladně omyjte pod tekoucí vodou. Na ovoce rozdělte druhou polovinu rýže a povrch uhlaďte. Nákyp poklaďte kousky másla (není vyloženě nutné) a zapékejte v troubě asi 35 minut. Hotový nákyp posypte směsí 2 lžiček moučkového cukru a 1/2 lžičky skořice.
Rebarborová omáčka ke kuřeti či krůtě (4 porce)
- 5 až 6 řapíků rebarbory, 1 kousek celé skořice, 50 g cukru, 1 lžíce másla, 1 malá cibule, 1/4 l červeného vína, 1 lžička maizeny, špetka soli
Omytou a očištěnou rebarboru nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky. Dáme do kastrolu, posypeme cukrem, přidáme skořici a udusíme do měkka. Vyjmeme skořici. Část rebarbory necháme v kouscích, zbytek rozmačkáme. Cibuli drobně nakrájíme a podusíme do měkka. Zalijeme vínem a rebarborovou šťávou s rozmačkanou částí. Přisolíme a zahustíme maizenou rozmíchanou se lžíci vody. Přidáme zbylé kousky rebarbory. Doplňujeme salátem nebo moučníkem s obsahem tvarohu či jogurtu.
Těstoviny s rebarborou (4 porce)
- 300 g těstovin, 200 g rebarbory, 80 g cukru, 2 bílé jogurty, 100 g třešní nebo višní na ozdobu, celá skořice, sůl
Oloupanou a omytou rebarboru nakrájíme na centimetrové špalíčky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Cukr se skořicí svaříme s 5 dl vody. Do vroucí ochucené vody nasypeme rebarboru a velmi krátce ji necháme přejít varem. Získaný kompot necháme 5 minut odstát. Ještě teplou rebarboru vyjmeme a smícháme s uvařenými těstovinami. Před podáváním těstoviny polijeme rozšlehaným bílým jogurtem, který podle chuti přisladíme, ozdobíme třešněmi nebo višněmi.
Poznámka: na fotografii jsou použity široké nudle a Maraschino Cherries - koktejlové třešně se stopkou.
Rebarbora S MASEM
Khoresh - perské maso s rebarborou
- máslo, 1 cibule, 500 g prorostlého hovězího masa, sůl, mletý černý pepř, 3/4 lžičky mleté skořice, 500 g čerstvé rebarbory, šťáva z 1/2 citronu
V hrnci osmažíme dozlatova na 2 lžících másla cibuli, přidáme drobně nakrájené maso a osmahneme dohněda. Podlijeme vodou, osolíme a dusíme s pepřem a skořicí tak dlouho, až je maso měkké. Očitěnou rebarboru nakrájíme na 5 cm kousky a chvíli opékáme na 2 lžících másla, pokapeme citronovou šťávou a ještě chvíli dusíme. Pak přidáme k masu a společně podusíme ještě 10 minut. Podáváme s rýží a salátem s jogurtem.
(Recept pochází z Dadalovy kuchařky.)
A na co se můžeme těšit v druhém dílu povídání o rebarboře? Čekají nás skvělé rebarborové dezerty a jako bonus alkohol.
(úvodní fotografie zde)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.