Marinování je postup, při němž se potraviny před dalším zpracováním, obvykle tepelným, nakládají do směsi koření, oleje a octa či vína neboli marinády, aby vstřebaly určitou chuť a vůni. V případě masa slouží tento nálev i k jeho změkčení.
Marináda je tedy kořeněná zálivka k nakládání potravin, zejména masa, zeleniny a sýrů, která je buď kyselá (připravená z přísad jako je ocet, citron, džus či víno), ale může být i sladká ( med, ovoce, marmeláda ...). Další přísadou těchto marinád bývají také rozličné oleje, bylinky a koření, jejichž úkolem je dodat potravinám chuť a vůni. Marináda dle zvolených přísat může být buď pikantní až ostrá, ale také jemná. Aby potraviny získaly chuť marinády, musí být v marinádě nějakou dobu naloženy. To může trvat různě dlouho, od několika minut až po několik dní.
A jelikož se po celý tento rok v rámci seriálu Kuře 100x jinak s Babinet.cz věnujeme kuřecím pochoutkám, zkusíme si dnes připravit marinádu právě na zmíněné kuřecí maso. Pojďme na to.
Na pikantní jarní marinádu potřebujeme :
- 1 svazek jarních cibulek
- 1-2 chilli papričky bez semínek (lze vynechat)
- 1 stroužek česneku
- 5 cm zázvorového kořene, oloupaného a nahrubo nakrájeného
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička mleté papriky
- špetka mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 4 lžíce bílého vinného octa
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- pepř
Společně do hladka rozmixujte jarní cibulky, chilli, česnek, zázvor, tymián, papriku, nové koření, skořici, hřebíček, vinný ocet, sójovou omáčku a podle chuti pepř. Směsí přelijte porce drůbežího masa, jednotlivé porce pěkně obalte, aby byly marinádou rovnoměrně pokryty. Mísu zakryjte a dejte do ledničky marinovat až na 24 hodin.
(zdroj Wikipedie * ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.