Na startu pomyslného chutného velikonočního závodu se nečekaně objevily malé, sladké objekty aspirující na letošní vítěze. Delikátní čokoládové lanýže uspokojí nejeden mlsný jazýček kdykoliv. Ale právě o Velikonocích můžou posloužit jako skutečně sváteční zpestření... pro vás i pro děti.
- Velikonoční čokoládové lanýže
Hmota:
- 1/8 l smetany ke šlehání (100 ml)
- 100 g mléčné a 100 g hořké čokolády
- 40 g mletých lískových ořechů
- 1 lžíce holandského kakaa
- 3 lžíce rumu (pro děti můžete nahradit rum ovocnou šťávou)
Na obalení:
- holandské kakao
- sezamová semínka nebo drcené piškoty
- případně nasekanou hořkou čokoládu
- papírové košíčky
Smetanu v hrnci krátce povaříme a potom odstavíme. Rozdrobíme čokoládu a za stálého míchání ji ve smetaně rozpustíme. Hmotu necháme při pokojové teplotě chvíli vychladnout.
Mezitím mleté lískové oříšky opražíme bez tuku na rozehřáté teflonové pánvi (asi 2 minuty), dáme na talíř a necháme vychladnout.
Oříšky s kakaem a rumem vmícháme do čokoládovo-smetanové hmoty a v ledničce necháme ztuhnout nejméně 1 hodinu. Po vychlazení z hmoty lžičkou nabíráme kuličky libovolné velikosti (optimální je zhruba velikost ořechu), rukama rychle vytvarujeme kuličky (vajíčka), které okamžitě vyválíme v kakau, sezamových semínkách nebo v drcených piškotech a umístíme do papírových košíčků. Pralinky uchováváme v chladu!
Místo lískových oříšků zkuste použít mleté vlašské ořechy. Zkrátit přípravu si můžete vynecháním pražení. Piškoty lehce nadrtíte s použitím hmoždíře.
(reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.