Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Indická čočková polévka

Indická čočková polévka

25.2.2015 - AndreaP.

Indická kuchyně je kuchyně různých etnik a náboženských skupin, žijících na jednom území. Indie je velká země a mezi kuchařskými zvyklostmi v jednotlivých regionech jsou značné rozdíly. Proto je těžké indickou kuchyni charakterizovat jako celek. K jejím typickým rysům patří hojné používání koření a převaha vegetariánských pokrmů, kdy hlavními surovinami jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky (jogurty, máslo ghí), zelenina a již právě zmíněné koření. Nejčastější úpravou pokrmů v indické kuchyni je pomalé vaření nebo dušení na mírném ohni. Oblíbené je rovněž smažení na pánvi, grilování nebo pečení, k němuž slouží hliněná pec tandúr. Maso, zelenina i ostatní přísady se většinou upravují pokrájené na kostky či plátky, méně často vcelku.

A my si dneska z této cizokrajné kuchyně připravíme čočkovou polévku.

  • 30 dkg čočky
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 papričky chilli
  • 1/2 kávové lžičky zázvoru
  • olej nebo máslo
  • 2 polévkové lžíce jogurtu
  • sůl

 

Předem namočenou čočku s jednou drobně nakrájenou cibulí uvaříme do měkka, vývar slijeme (později budeme potřebovat). Čočku s cibulí prolisujeme. Na oleji osmažíme druhou nakrájenou cibuli a česnek  do růžova, přidáme zázvor a na proužky nakrájené chilli papričky, osmahneme, zalijeme vývarem z čočky a povaříme. Pak přidáme  prolisovanou kaši a jogurt, dobře rozšleháme a krátce povaříme. Podle chuti dosolíme.

 

Zdroj :

  • wikipedie * Mezinárodní kuchařka-J.A.Fialová * ilustrační fotografie

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz