Indická kuchyně je kuchyně různých etnik a náboženských skupin, žijících na jednom území. Indie je velká země a mezi kuchařskými zvyklostmi v jednotlivých regionech jsou značné rozdíly. Proto je těžké indickou kuchyni charakterizovat jako celek. K jejím typickým rysům patří hojné používání koření a převaha vegetariánských pokrmů, kdy hlavními surovinami jsou rýže, obilniny, luštěniny, mléčné výrobky (jogurty, máslo ghí), zelenina a již právě zmíněné koření. Nejčastější úpravou pokrmů v indické kuchyni je pomalé vaření nebo dušení na mírném ohni. Oblíbené je rovněž smažení na pánvi, grilování nebo pečení, k němuž slouží hliněná pec tandúr. Maso, zelenina i ostatní přísady se většinou upravují pokrájené na kostky či plátky, méně často vcelku.
A my si dneska z této cizokrajné kuchyně připravíme čočkovou polévku.
- 30 dkg čočky
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 papričky chilli
- 1/2 kávové lžičky zázvoru
- olej nebo máslo
- 2 polévkové lžíce jogurtu
- sůl
Předem namočenou čočku s jednou drobně nakrájenou cibulí uvaříme do měkka, vývar slijeme (později budeme potřebovat). Čočku s cibulí prolisujeme. Na oleji osmažíme druhou nakrájenou cibuli a česnek do růžova, přidáme zázvor a na proužky nakrájené chilli papričky, osmahneme, zalijeme vývarem z čočky a povaříme. Pak přidáme prolisovanou kaši a jogurt, dobře rozšleháme a krátce povaříme. Podle chuti dosolíme.
Zdroj :
- wikipedie * Mezinárodní kuchařka-J.A.Fialová * ilustrační fotografie
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.