Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Bramborový chléb (rok 1923)

Bramborový chléb (rok 1923)

10.2.2015 - AndreaP.

V dnešním článku se opět přesuneme do doby našich babiček, či spíše v tomto případě prababiček a podíváme se, jaký chléb v té době pekly. Jedná se o recept pocházející z pera Anastazie B. Seidlové a její Kuchařky Jitřenky, kdy tato kniha se rovněž řadí mezi skvosty dochované kuchařské literatury.

Na bramborový chléb potřebujeme :

  • 3 velké brambory
  • 1/2 kg mouky
  • 3 dkg kvasnic
  • 3 žloutky
  • lžička soli
  • 4 lžíce másla
  • tři lžíce cukru
  • půl lžičky citrónové kůry
  • mléko
  • 2 hrstky hrozinek
  • rum
  • hrst mandlí

 

Tři hodně velké, vařené, studené brambory se ustrouhají. Připojí se k nim půl kila pěkné, prosáté mouky, tři deka zmlazených kvasnic, tři žloutky, lžička soli, čtyři lžíce rozpuštěného nového másla, tři lžíce cukru, půl lžičky citronové kůry a mléka se dá tolik, aby bylo těsto o něco tužší, než se dělá na vánočky. Dobře se prodělá (*propracuje) a připojí se do něho dvě hrstky hrozinek, které se již dříve do rumu namočily. Též se přidá hrstka drobně pokrájených mandlí. Udělá se hned bochánek, nechá kynout, pak se upeče v dobře vytopené troubě.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz