Letošní vánoční recepty jsou u nás zaměřeny hlavně na dobu našich (pra)babiček. Byly to recepty jednoduché, a přesto tak lahodné, měly své kouzlo a je určitě dobré si je připomínat. A právě dnes přichází další díl z této série, a sice nepečené cukroví. Předcházející díly připomínám níže. Inspirací nám je opět kouzelná kniha Stolečku prostři se z roku 1949.
Čokoládové lanýže
- 15 dkg lískových oříšků nebo mandlí
- 1 bílek
- 15 dkg cukru moučka
- 6 žeber čokolády
- 6 dkg cukru
- 3 lžíce vody
- 2 žebra strouhané čokolády
Bílek utřeme s cukrem, přidáme strouhané oříšky (nebo mandle). Z těsta tvoříme malé kuličky, klademe je na papír posypaný cukrem. Necháme oschnout. Čokoládu rozřežeme a dáme do rendlíku s vodou a cukrem. Necháme změknout, vymícháme na hladko a kuličky v tom namáčíme. Hned je pak obalujeme ve strouhané čokoládě. Uložíme do papírových košíčků.
Fudge
- 1/8 l mléka
- 22 dkg cukru
- 5 dkg čokolády
- 7 dkg másla
- 10 dkg sekaných ořechů
- kousek vanilky
- tuk na vymazání plechu
Svaříme mléko, cukr a čokoládu, hmotu vaříme tak dlouho, až po kápnutí do horké vody se utvoří kulička. Přidáme máslo, kousek vanilky a sekané ořechy a necháme přejít varem. Vlijeme na plech, který jsme vymazaly máslem a necháme vychladnout. Hmotu lijeme na prst vysoko a z vychladlé krájíme ostrým nožem čtverečky.
Ořechové kuličky
- 10 dkg strouhaných ořechů
- 10 dkg cukru
- trochu vody
- strouhaná čokoláda
Cukr necháme s trochou vody svařit na nitku. Přisypeme strouhané ořechy, necháme přejít var a z hmoty pak tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhané čokoládě.
Předcházející díly :
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.