Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Kynuté slavnostní koláčky

Kynuté slavnostní koláčky

18.12.2014 - redakce Babinet.cz

Inspirujte se originálními náplněmi koláčků, které vytvořil šéfkuchař Michal Nikodem speciálně pro projekt Bílé plus.

Kynuté slavnostní koláčky

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 8 lžic cukru
  • 4 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 200 g rozpuštěného másla

Postup:

Do kotlíku nebo mísy dejte mléko, žloutky, cukr, droždí a máslo a rozmíchejte. Přisypte mouku se solí a vypracujte hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě nakynout. Po 20 minutách tvořte z těsta malé kuličky, dávejte je na plech a nechte dalších 15 minut nakynout.

Poté dnem skleničky vytlačte důlek, celý polotovar potřete rozšlehaným vejcem a naplňte náplněmi, ozdobte rozinkami, oříšky...  a navrch posypte žmolenkou.

Upečte dozlatova při 220 °C – cca 8 - 10 minut. Po vytažení z trouby ještě za horka pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem (poměr 1:1).

Tip s vanilkou:

Pro jemnější a voňavější chuť rumu do něj naložte vydlabané (použité) vanilkové lusky. Rum stačí pak do láhve dolévat, vanilkové lusky vydrží poměrně dlouho. Vydlabané vanilkové lusky mají i další využití – vložte ho do nádoby s cukrem, a tím si vyrobíte domácí vanilkový cukr.

Náplně:

Cheesecakeková náplň

  • 250 g lučiny
  • 3 žloutky
  • 1 limeta (kůra a šťáva)
  • cukr dle chuti

Všechny ingredience vymíchejte dohromady.

  • Povidlová náplň
  • 150 g lučiny
  • 200 g švestkových povidel
  • špetka mletého hřebíčku

Všechny ingredience smícháme dohromady.

Vanilková náplň

  • 1 vanilkový puding
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • vanilkový lusk

----------------

  • 150 g lučiny

Z mléka, pudingu, cukru a vanilky uvaříme hustý puding. Necháme jej vychladit a poté do něj vmícháme lučinu.

Žmolenka

  • 125 g polohrubé mouky
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 80 g másla
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
  • 1 žloutek

Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte tužší máslo, žloutek a citronovou kůru. Rukou vypracujte drobivou žmolenku.

Čokoládová omáčka ke koláčkům s tonka fazolemi

  • 200 ml smetany (30 % tuku)
  • 10 kusů tonka fazolí
  • 4 lžíce amaretta
  • 80 g hořké čokolády (60 % kakaa)

Smetanu uvedeme do varu spolu s  tonka fazolemi a amarettem. Necháme chvíli provařit, poté procedíme do mísy s hořkou čokoládou. Důkladně vymícháme (už není potřeba zahřívat), můžeme podle chuti dosladit, popřípadě přidat ještě likér amaretto.

Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.



 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz