Štětrovečerní večeře, tak to je pro mnohé ryba, především kapr. A to kapr smažený s bramborovým salátem. Příprava kapra však může být i naprosto odlišná, a pro nás v dnešní době už možná netypická. Přesto ale pojďme zkusit staročeský recept na úpravu kapra. Nedejme se odradit množstvím použitých surovin, ve velké míře se jedná jen o koření a typické a lehce dostupné věci a samotný postup přípravy je velmi snadný. Výsledná chuť pak nečekaná.
Potřebujeme
- 1 kg kapra
- 1 celer
- mrkev
- petržel
- velká cibule
- 10 zrnek pepře
- 10 zrnek nového koření
- 3 hřebíčky
- 3 bobkové listy
- trocha zázvoru a tymiánu
- několik vlašských ořechů a 10 velkých sušených švestek
- 1 l piva
- 1 l vody
- 1/4 l octa
- cukr
- povidla nebo sirup
- perník
- hrst rozinek a hrst mandlí
- 1 lžička citronové kůry
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na kolečka. Přidáme zrnka pepře, nového koření, hřebíčky a bobkové listy, trochu zázvoru a tymiánu, několik vlašských ořechů a švestky. Vše zalijeme pivem, vodou, octem a vaříme, až zelenina změkne. Scedíme a do scezené omáčky vložíme nasoleného kapra, nakrájeného na kusy a necháme uvařit doměkka. Rybu vyndáme na mísu, do omáčky přidáme trochu cukru, sirup (nebo povidla) a zahustíme strouhaným perníkem. Hotovou omáčku procedíme na rybu a přidáme hrst rozinek a hrst sladkých mandlí, nakrájených na nudličky a lžičku nasekané citrónové kůry. Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.