Jsou staré, sahající (nejen) do minulého století, často psané ještě starou češtinou. Řeč je pochopitelně o receptech, potažmo o kuchařských knihách z 19.-20.století, kdy leckteré se do dnešní doby stále (i když často už mírně upravené) vydávají. Jsou to poklady našich předků. Ty úplně původní knihy mají už narušenou vazbu a zažloutlé listy, jejich stav je často žalostný, přesto z nich dýchá to pověstné kouzlo té doby. Jsou to recepty vesměs prosté, hodně zaměřené na to, co se v dnešní době trošku opomíjí, a tím je příroda, roční období a tradice jako takové. Připomeňme si jména Magdalena Dobromila Rettigová, Anuše Kejřová, Čeněk Zíbrt, Marie Úlehlová-Tilschová, Marie-Janků Sandtnerová a mnoho mnoho dalších. Pojďme spolu zabrousit do dob dávno minulých a některé recepty si připomenout, oprášit, vzdát tak pověstný hold osobám, které tyto vzácné kuchařky psaly.
Tímto teda začínáme nekonečný seriál o historických receptech našich praprapra...předků. Pokud i vy máte nějaký, případně pokud se zajímáte o výše zmiňované, podělte se s námi o své postřehy, zkušenosti, recepty. Budeme moc rádi.
Pokud to bude jen trošku možné, budu vám zde recepty předkládat v původním znění, tak jak byly napsány, aby byla co nejvíce zachována autentičnost té doby.
A na úvod mám před sebou kuchyňský kalendář z roku 1937, kdy si nalistuju dnešní datum a zde nacházím toto menu.....
Čtvrtek, 18.listopadu 1937 - polévka z kostí s kapáním, hovězí pečeně, knedlík, zelný salát. Večer : zapečené knedlíky s vejci, kompot.
Plněná hovězí pečeně
Špalíček hovězího masa (asi 1 kg), do něhož necháme udělat kapsu. Na omastku zpěníme cibuli a na ní dáme maso, naplněné 2 na tvrdo vařenými vejci. Osolíme, přidáme kousek slaniny, na kolečka nakrájenou mrkev, celer, petržel, pak tymián, bobkový list, pepř, nové koření a podlité dusíme 2 hodiny. Maso vyndáme, omáčku zahustíme moukou a zhnědlou procedíme na dílce masa.
Zapečené knedlíky (večeře)
Na pánev s koustkem omasku nalijeme libovolný počet rozšlehaných a osolených vajec, necháme maličko zapéci, na to přidáme na větší kostky nakrájené houskové knedlíky a bez míchání necháme ve vejcích zapéci. Hotové překlopíme jako amoletu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.