Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Klokanovy holanďany s bramborovou kaší

Klokanovy holanďany s bramborovou kaší

12.10.2014 - AndreaP.

Dnešní recept na vynikající holandské řízky s jemnou bramborovou kaší se dá zařadit do kategorie "dnes vaří muž", neb recept nám zaslal uživatel klokan, který sám říká, že talíře zůstanou vždy naprosto prázdné. Je to prostě lahůdka.

Potřebujeme :

  • 1/2 kg vepřové plece (či bůček)
  • 1/4 kg sýra gouda (nebo podobný tučný)
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • 1,5 dcl plnotučného mléka

trojobal

  • mouka
  • vejce + mléko
  • strouhanka

bramborová kaše

  • brambory
  • máslo
  • plnotučné mléko
  • sůl
  • drcený kmín

 

Vepřovou plec (bůček je snad i lepší) najemno pomeleme a rovněž si připravíme na kousky sýr gouda (nebo podobně tučný). Jednou pomleté maso opětovně pomeleme s postupným vkládáním kousků sýra, který se tak rovnou promíchá do směsi. Tuto směs pak ještě pečlivě promícháme mokrýma rukama. Přidáme mléko a  směs ponecháme asi půl hodinky odležet.

Mezitím si připravíme brambory pro kaši - oloupeme a nakrájíme na menší kousky (cca 2x2 cm) a dáme vařit s trochou drceného kmínu, osolíme.

Masovou směs dobře osolíme, můžeme přidat trochu mleté papriky pro lepší barvu, pepř pro dochucení, lze i trošku vegety nebo klidně i špetku glutasolu, kdo může. Z masové směsi se mokrýma rukama vytvoří kouličky asi tak do dlaní, ty se pak obalí klasicky jako řízek v trojobalu (nejprve do mouky, pak do rozšlehaných vajec s mlékem a do strouhanky), a vytvarujeme na placičku. Připravené kusy se pak smaží ideálně na vepřovém sádle buď na pánvi nebo i v troubě při teplotě cca 200 stupňů, ale je potřeba častěji otáčet a dávat pozor, aby se řízky nepřipekly a udržovat tuk čistý. Smaží se do zlatova, dokud není trojobal pěkně křupavý.

Bramborovou kaši připravíme z uvařených brambor tak, že je nejprve slijeme, a poté do nich vložíme asi 100g másla  na půl kila brambor a rozmačkáme ručně nástrojem na šťouchání brambor. Nepoužíváme rozhodně mixér, budou se pak ještě šlehat. Připravíme si asi čtvrt litru mléka, které ohřejeme téměř k varu a pak rozšťouchané brambory začneme šlehat buď ručně (je to dost pracné) nebo elektrickým šlehačem, a postupně přidáváme horké mléko a šleháme kaši tak, aby byla vláčná a nebyly v ní žádné hrudky.

Na talíř naložíme porci bramborové kaše, holandský řízek a jako příloha zelenina - čalamáda, okurek a podobně. Dobrou chuť.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz