Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Celerový krém

Celerový krém

26.8.2014 - redakce Babinet.cz

Jak připravit ze zdánlivě obyčejných surovin delikatesu? Pokud nemáte rádi celer, vyměňte ho za květák nebo hrášek

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1/2 větší bulvy celeru
  • 1/4 litru zeleninového vývaru (nebo bio bujónu z kostky)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 velký stroužek česneku najemno nasekaný
  • 4 tenké plátky slaniny
  • 1/4 lžičky sečuánského nebo bílého pepře
  • Sůl a špetka muškátového oříšku
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje Monello

Zapněte troubu na 180°C. Celer oloupejte, pokrájejte jej na větší kusy a přemístěte do pekáčku. Pokapejte jej dvěmi lžícemi oleje, posolte a dobře promíchejte, ať se všechny kousky rovnoměrně obalí olejem. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude celer měkký, což poznáte, pokud do něj lehce zajede ostrý nůž. Občas obraťte. Na posledních 5 minut pečení přidejte k celeru česnek. 2. Mezitím zahřejte vývar. Jakmile je celer hotový, přidejte jej do vroucího vývaru, ochuťte pepřem a pár minut povařte. Sejměte z ohně, přidejte smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujte na hustý krém. Podle chuti dosolte a přidejte muškátový oříšek. Uchovejte v teple. 3. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi. 4. Krém rozdělte do čtyř misek, ozdobte plátkem slaniny a pomalu tenkým pramínkem nalijte na každou porci lžíci Monella. Servírujte s čerstvou bagetou

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.