Je mnoho kuchařů, kteří svým stylem, svou formou vaření, svou prezentací a v neposlední řadě svou image osloví svět. O jednom takovém, a sice v mužském podání, jsem už psala, kdy se jednalo o úžasného Jamie Olivera. Dnešní článek bude o stejně tak úžasné, svým stylem zase naprosto jiné, nicméně rovněž dokonalé Nigelle Lawsonové. Vlastním doma několik jejich kuchařek a listovat v nich je prostě kuchařský zážitek. Chuťové pohárky dostávají zabrat, nad fotografiemi pokrmů musí zákonitě zaplesat každé srdce. A tak jsem pro dnešní den vybrala jeden z nekonečné řady jejich receptů, a sice pečený vaječný krém, kterým jsem se inspirovala v její kuchařce Chuť domácí kuchyně.
Potřebujeme
- 600 ml plnotučného mléka
- 4 celá vejce
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkové esence
- čerstvý muškátový oříšek
- kruhovou žáruvzdornou misku o průměru cca 17 cm
- máslo na vymazání formy
- ovoce na dozdobení
Troubu předehřejeme na cca 140 stupňů. Misku na pečení řádně vymažeme máslem a postavíme jí do hlubokého pekáče (další postup viz níže).
Do rendlíku dáme mléko (opravdu musí být plnotučné, nezaměňujte jej za jiné) a ohříváme jej téměř k bodu varu, pozor nesmí ale vřít ! V dostatečně velké míse řádně našleháme vejce s cukrem a vanilkovou esencí. Potom za stálého šlehání přiléváme horké mléko.
Takto vzniklý krém poté přecedíme do vymazané misky, stojící v hlubokém pekáči. Povrch krému hojně posypeme muškátovým oříškem.
Nyní do poloviny výšky pekáče nalijeme horkou vodu (miska tudíž stojí v této vařící vodě) a opatrně, abychom se neopařili, vsuneme pekáč s krémem do trouby. Pečeme zhruba půl hodiny, dokud krém lehce neztuhne. Vyndáme z trouby, misku vyjmeme z vodní lázně a před podáváním necháme krém lehce vystydnout. Dozdobíme třeba malinami a podáváme. Krém je určený k rychlé spotřebě, nejlepší je totiž ještě teplý.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.