Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Masové pomazánky

Masové pomazánky

31.12.2013 - AndreaP.

Je tady Silvestr, den plný veselí a hlavně dobrého jídla a pití. Však si přiznejme, kdy jindy děláme tolik druhů chlebíčků, jednohubek a jiných teplých i studených chuťovek než právě v tento den. Často pak při přípravě pohoštění využíváme různé druhy salátů a pomazánek. A právě druhé zmiňované si teď připomeneme, a sice nejprve to budou pomazánky masové, které zejména muži jistě ocení.

 

Bůčková pomazánka

  • 4 stroužky česneku
  • 400 g vepřového upečeného bůčku
  • výpečky z bůčku
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • kmín

 

Bůček upečeme a necháme řádně vychladnout, kdy výpečky rozhodně nevyhazujeme, neb jsou to nejlepší a  dáme zatím stranou. Maso poté umeleme s cibulí a propojíme s výpečky (sádlem) do správné konzistence. Ochutíme drceným kmínem a s česnekem utřeným se solí. Necháme řádně odležet v chladu.

Mažeme na chléb a dozdobíme cibulí, okurkou či paprikou.

 

Pomazánka z vepřové konzervy

  • 1 vepřová konzerva
  • hořčice
  • 1 velká cibule
  • 2 kyselé steril. okurky
  • na dozdobení zelenina

 

Konzervu necháme nejprve při pokojové teplotě trošku povolit, aby se nám lépe zpracovávala. Obsah konzervy rozmačkáme vidličkou, přidáme najemno nasekanou okurku, nadrobno nakrájenou cibulku a spojíme hořčicí. Promícháme a necháme dobře odležet.

Mažeme na chléb či jiné pečivo, zdobíme zeleninou (rajče, paprika, petrželka a podobně).

Tuto pomazánku děláme doma velmi často a patří mezi naše nejoblíbenější.

 

(fotografie Jiří Václavek)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.