Nejen u nás, ale i ve světě je spousta skvělých kuchařů, kteří mají svůj styl a své osobité kouzlo. Mezi ně bezesporu patří Jamie Oliver. Jeho styl vaření je mi osobně hodně sympatický, neb používá velké množství zeleniny, vaří rychle a hlavně to podává vše s úsměvem a stylem, že vaření je prostě zábava. Vždy jsem nechápavě sledovala jeho pořady s pomyslnou otázkou...to se fakt dá stihnout za půl hodiny?? A tak jsem se rozhodla jeho recepty prostě vyzkoušet ...a už znám odpověď. Opravdu se to stihnout dá (i když nejsme na závodech, nejde o čas, ale o to, aby nám chutnalo). Dnes přináším první recept, a sice super rychlé mleté hovězí (já použila vepřové) s báječnými fazolemi se slaninou a pečené brambory ve slupce. Ta chuť mě prostě dostala. Kombinace chutí dohromady je naprosto vynikajicí. Nu však posuďte sami a vyzkoušejte, opravdu to stojí za to.
Potřebujeme :
Maso
- 500 g mleté hovězí (či vepřové)
- 2 mrkve
- čerstvý tymián (možno ale i sušený)
- 1 cibuli
- 2 řapíky celeru (já nahradila ředkvičkami)
- několik snítek čerstvého rozmarýnu (v případě nouze lze opět použít sušený)
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic worchestrové omáčky
- petrželka (či zelená nať z cibulky) na dozdobení
- olivový olej
Fazole
3 plátky slaniny
1 konzerva libovolných fazolí
2 rajčata
čerstvá bazalka
vinný ocet
olivový olej
Brambory
- 4 velké brambory
- trošku čerstvého rozmarýnu (případně sušený)
- olivový olej
- zakysaná smetana na dozdobení
Než začneme, zapneme si troubu s grilem. Brambory omyjeme a několikrát propíchneme nožem. Vložíme je do mísy, překryjeme potravinářskou fólií a dáme uvařit do mikrovlné trouby (cca 10 minut - dle velikosti brambor, vyzkoušíme, zda jsou měkké). Po uvaření nasekáme rozmarýn a spolu se solí, pepřem a olivovým olejem dáme vše do mísy s bramborami a promícháme. Poté vložíme na plech a dáme pod gril dopéct, až jsou brambůrky křupavé. Postup s mikrovlnou troubou lze pochopitelně vynechat, poté tedy rovnou pečeme v troubě, ale počítáme s delší dobou přípravy.
Mleté maso vložíme na velkou pánev, rozděláme vařečkou, přidáme sůl, pepř, olivový olej a tymián a za občasného promíchání pečeme maso dozlatova. Maso pustí šťávu, která nám ve finále udělá křupavou krustičku. Mezitím si očistíme cibuli, mrkev, celer (či ředkvičky - možno použít jakoukoliv kořenovou zeleninu) a vše nakrájíme na tenké plátky. Až je maso opečené, přidáme lístky rozmarýnu, rozdrcený česnek, worchestrovou omáčku (nešetříme, vyvaří se), vše promícháme a nakonec přidáme zeleninu. Za občasného promíchání necháme maso na malém plameni.
Na druhou pánev dáme trošku olivového oleje, přidáme najemno nasekanou slaninu a necháme opéct. Potom přidáme nakrájená rajčata, fazole i se šťávou a necháme vařit, aby se šťáva zredukovala. Na závěr do fazolí přidáme ještě trošku olivového oleje, zacákneme vinným octem, dochutíme solí a pepřem a posypeme bazalkou. Fazole máme hotovy.
Jemně nasekáme petržel (či cibulovou nať) a přidáme ji k masu. Ochutnáme, případně dochutíme. A jdeme na servírování. Na velký talíř naložíme masovou směs a vedle fazole. Opečené brambory vytáhneme z pod grilu, nařízneme do kříže a mírně zmáčkneme, brambory se jakoby rozevřou. Přidáme na talíř, kápneme zakysanou smetanu, posypeme zelenou natí a můžeme podávat. Dobrou chuť.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.