- 1 hrnek černého Velkopopovického Kozla
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1/3 hrnku moučkového cukru
- 1/3 kostky másla
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku rozinek
- 1/2 hrnku kandovaného ovoce
- 1/2 hrnku plátků mandlí
- 2 žloutky
- 1/2 kostky droždí
- 5 lžic mléka
- 5 lžic černého Velkopopovického Kozla a lžičku moučkového cukru na potření
Postup:
1. Droždí rozmělníme se lžičkou cukru a 5 lžícemi vlažného mléka a špetkou mouky. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme prosetou mouku se solí, přilijeme kvásek, vlažné pivo, zpočátku promícháme vařečkou, a když se těsto začne spojovat, přidáme rozinky, pokrájené ovoce a polovinu mandlí. Těsto přendáme na vál a ručně propracujeme na vláčné těsto.
2. Těsto přendáme zpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě alespoň dvě hodiny kynout. Těsto můžeme zadělat i večer a nechat kynout přes noc - ne však na příliš teplém místě.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Rozválíme je na prameny dlouhé asi 30 cm. Čtyři položíme vedle sebe na plech s pečícím papírem a pravý pramen v polovině délky položíme vlevo přes první pramen, potom pod druhý a zase přes třetí pramen. Znovu začneme pravý pramenem základ a přendáme ho na plech. Středem základ lehce promáčkneme hranou dlaně.
4. Potom stejným způsobem upleteme cop ze tří pramenů. Přendáme ho na základ, opět lehce promáčkneme a nakonec doplníme copem stočeným ze dvou pramenů, potom vánočku potřeme pivem rozmíchaným s cukrem, posypeme zbytkem mandlí a necháme ještě asi 30 minut kynout.
5. Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Vánočku propíchneme na dvou místech kolmo špejlí, potřeme lehce pivem smíchaným se špetkou moučkového cukru, posypeme mandlemi a dáme péct. Když těsto začne zlátnout, stáhneme teplotu na 165 stupňů a pečeme dalších asi 40 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.