Pro 4 osoby
- 1l kuřecího vývaru (může být i z kostky)
- 180g kuskusu
- 180g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě (celé kusy tuňáka, ne drť !)
- 1 pórek
- 1 menší červená cibule
- 8 půlek sušených rajčat
- 4 PL olivového oleje
- 2 PL citrónové šťávy
- Čerstvá bazalka
- Drcený pepř a sůl
Šťávu z tuňáka scedíme, maso přendáme do misky, pokapeme citrónovou šťávou a roztrháme dvěma vidličkami na menší kousky. Kuskus zalijeme v míse vroucím kuřecím vývarem, přidáme lžíci oleje a mícháme dokud se všechen vývar nevstřebá. Mísu zakryjeme a kuskus necháme cca 5 minut odpočinout. Na zbylém oleji zpěníme očištěný a na tenká kolečka nakrájený pórek s červenou cibulí. Po chvilce přidáme nakrájená sušená rajčata. Úplně na závěr vmícháme tuňáka a necháme vše prohřát. Směs přidáme do mísy s kuskusem a salát dochutíme solí a pepřem, zdobíme lístky čerstvé bazalky.
Recept pro vás připravil Marek Svoboda – Culinary advisor Nowaco a vedoucí Gastro studia NOWACO, který se zúčastnil charitativního turné World Chefs Tour Against Hunger. Co je smyslem celé této akce, se můžete dočíst níže. Čeští kuchaři vařili africkým dětem – World Chefs Tour Against Hunger 2011
Celkem 250 kuchařů z celého světa, včetně 11 kuchařů z České republiky, se zúčastnilo ve dnech 20. až 27. srpna 2011 charitativního turné World Chefs Tour Against Hunger 2011, které se konalo v Jihoafrické republice historicky již potřetí. Turné si dalo za cíl bojovat proti hladu v této africké zemi tím, že pomocí doprovodných akcí, sponzorských darů, prodeje jídla a dárcovských SMS vybere 5 milionů randů (cca 12 210 000 Kč). Celé turné můžeme hodnotit jako velmi úspěšné, protože se podařilo vybrat 8 milionů randů (cca 19 530 000 Kč). Tato částka umožní nákup potravin pro vybrané dětské obyvatele jihoafrických slumů zhruba na 5 let.
Kromě toho, že kuchaři vařili v hotelích a na různých místech v zemi (Johanesburg, Kapské Město, Durban), uspořádali také v kuchařských rondonech pochod slumem Alexandria, na jehož konci byly dětem předány dárky a jídlo. „Program celé akce byl náročný, viděli jsme hodně radosti, ale i nepředstavitelné bídy. Viděli jsme děti, které zde spíše přežívají, ale přitom nežebrají. Když jsme rozdávali balíčky s jídlem, předal jsem tašku malému černouškovi.
Ten se na mě usmál, vyfotili jsme se spolu a poté sklopil hlavu, přitulil se a tašku mi chtěl vrátit s tím, že už jeden balíček dostal,“ podělil se o silný zážitek Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Jeden z českých týmů, který pracoval v Kapském Městě ve složení Marek Svoboda, Lukáš Skála, Martin Ševčík a Tomáš Konopka, předvedl v hotelu kulinářskou show, na kterou budou Jihoafričané jistě vzpomínat.
Tomáš Konopka říká: „Místní jsme trochu překvapili přípravou vlastního fondu – kynutými knedlíky nebo koprovou a svíčkovou omáčkou, ale nejvíc jim spadla čelist, když Lukáš udělal několik čokoládových bonbonů. Bonbony jsme pak použili na dražbu při galavečeři ve prospěch celé akce. Vydražili jsme je za krásných 1000 randů.“ Jsme hrdí, že jsme díky podpoře našich partnerů mohli v tomto charitativním projektu Českou republiku jako kuchaři reprezentovat. Cestu českého týmu AKC ČR zaštítilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism.
Dalšími partnery, kteří podpořili AKC ČR v této aktivitě, bylo Nowaco ČR, Nestlé Professional, hotel InterContinental Praha, Rezonance a Fomi a východočeská pobočka AKC ČR. Miroslav Kubec, prezident AKC ČR a Kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro Centrální Evropu, osobně doprovázel 2 týmy ve složení:
Tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR: • Tomáš Konopka – Culinary advisor Nestlé Professional a Manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky • Marek Svoboda – Culinary advisor Nowaco a vedoucí Gastro studia NOWACO • Lukáš Skála – cukrář hotelu InterContinental Praha a člen Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky • Martin Ševčík – kuchař hotelu InterContinental Praha • Zuzana Albrechtová – manažerka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky • Šárka Dittrichová – novinářka a fotografka, Rezonance Praha
Tým Československého svazu kuchařů: • Jan Michálek, Culinary advisor pekáren La Lorraine • Jan Pýcha, šéfkuchař a majitel restaurantu TVRZ Průhonice • Lenka Sapíková, šéfová studené kuchyně hotelu Crown Plaza • David Král, junior chef, student SŠ hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.