Vánoce ve vlastní kuchyni? Není proč se děsit, s VÁNOČNÍ KUCHAŘKOU PRO DCERU
zvládnete advent, vánoční přípravy i svátky, cukroví i slavnostní večeře. Jako od maminky.
Po obrovském úspěchu Kuchařky pro dceru spěchá Jana Florentýna Zatloukalová znovu na pomoc všem, kdo v kuchyni stále ještě tápou, cítí se nejistí, nebo dokonce vůbec ještě neumí vařit.
Vánoční kuchařka pro dceru je prvním z počinů vytvořit specializovanou řadu tematických kuchařek pro různé kuchařské začátečnické výzvy. Všechno je jednou v životě poprvé - první pusa, první rande i první samostatné Vánoce ve vlastní kuchyni. S těmito kuchařkami se výzev chopíte s grácií a uspějete hned napoprvé!
Snad každá touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit večeří jako od maminky. A každé další Vánoce přinášejí nové výzvy - první cukroví, první slavnostní večeře, první návštěva tchyně na boží hod, první vánoce s dítětem... A s výzvami i riziko neúspěchu - rozteklé rohlíčky, popraskané pracny, spálený kapr a přesolený salát... Jak to všechno zvládnout?
Jde to, jen je potřeba znát zkratky, které mají úspěšné kuchařky dávno prochozené. Autorka rozhodila sítě a ty nejlepší zlepšováky, které z nich vylovila, nyní servíruje - opět v balení pro začátečníky. Tedy jasně, srozumitelně - a s láskou!
Knížka kromě fotografií hotových jídel obsahuje i fotografie, které zachycují důležité okamžiky přípravy.
Nemusíte se bát ani složitějších jídel, podle podrobných popisů a fotografií zvládne postup každý.
Jako důkaz připojujeme jeden recept. Neodolatelné Janiny
Perníčky, které jsou hned měkké
Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál. Porovnávala jsem recept s mnoha jinými a až na poměr ingrediencí se příliš neliší. Ještě že existují tyhle kouzelné záležitosti mezi nebem a kuchyní a ještě že existuje jedna kamarádská Andrea.
PS. Mám od ní i jiné skvosty. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění...
400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce dobrého tekutého medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1 žloutek na potření po upečení, bílková poleva na ozdobení
1. Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je - jak Andrea říká - měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
2. Troubu předehřejte na 160 stupňů C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8-10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou - úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.
Jana Florentýna Zatloukalová: Vánoční Kuchařka pro dceru
Pevná vazba, 160 stran, 299 Kč
Vydalo nakladatelství Smart Press
www.smartpress.cz
Kuchařka pro dceru
Jak ovládnout svoji kuchyň a překonat nástrahy složitějších jídel? Tohle naučí kuchařky-začátečnice Kuchařka pro dceru tak, jak by je to naučila jejich matka, kdyby na to měla čas.
www.kucharkaprodceru.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.