Už jsem myslela, že odhalení totožnosti zelené krasavice bude jen na nás. A ejhle, na přelomu týdne se objevila správná odpověď: manek380 tipuje monsteru. Výborně! Plod monstery jsme "ulovili" uprostřed Atlantského oceánu v botanických zahradách Funchalu, hlavního města portugalského ostrova Madeira. Kdo by to byl řekl, jak vcelku chutné plody může tato v Česku populární pokojová rostlina mít. Už jste začali spřádat labužnické představy o tom, co s plodem Vaší domácí monstery provedete? Tak to pro vás nemáme dobrou zprávu. Monstera totiž v našich podmínkách téměř nekvete a tedy ani neplodí. Ale co kdyby... výjimka přeci potvrzuje pravidlo. Monstera patří mezi stále zelené rostliny původem ze Střední a Jižní Ameriky, kde v tropických deštných pralesech roste jako liána. Pěstuje se však i v řadě dalších tropických oblastí světa. V chladějších oblastech je rozšířená jako pokojová rostlina, které vyhovuje pokojová teplota kolem 20°C až 25°C a vyšší vzdušná vlhkost, kolem 85%. Monstera má velké dekorativní listy a množství vzdušných kořenů, z těch se vyrábějí lana. Její květenství v domácích podmínkách je ojedinělé, ovšem budete-li mít štěstí, dočkáte se bílého květu a poté zeleného plodu. Ten jediný je jedlý. Zbytek rostliny je prudce jedovatý a je tedy na snadě, dát si při pěstování monstery pozor. Šišatý plod vypadá tak trošku jako velký mikrofon. Je pokrytý vrstvou zelených "šupinek" zapadajících do sebe perfektně jako kousky skládačky. Jejich odstranění není úplně jednoduché a pravděpodobně k tomu budete potřebovat nožík. Ten se bude hodit i později. Bělavý střed chutná lehce banánově a při jeho konzumaci je žádoucí dát si pozor na malé černé kousky, které vám v ústech tak trochu připomenou žiletku. Domorodci jedlou dužinu proto seškrabují, třeba právě nožem. Požít plod monstery můžete ve stavu syrovém, s oblibou se z něj připravují marmelády, sirupy nebo zmrzlina. Ve Funchalu monsteru najdete - kromě nedotknutelných exemplářů v botanické zahradě - naaranžovanou na místním trhu mezi plody mučenky a dalším exotickým ovocem. A pak také všude možně po ostrově, v zahradách domorodců či v bujném okolním porostu. Setkáte-li se někdy se zeleným "mikrofonem", nemějte obavu a ochutnejte. Stojí to za to!
miniKVÍZ správná odpověď: Monstera
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Šípky - zázračné plody pro naše tělo!
- Lahodný bezmasý oběd: Brambory s rajčaty a celerem v sýrové omáčce
- Jemný koláč s hruškami inspirovaný italskou kuchyní
- Lahodní citrónoví bubáci pro strašidelný Halloween
- Objevte pohanku v celé její kráse a navíc vyzkoušejte recept na výtečné pohankové karbanátky s valašským zelím
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.