Slunečnicový, řepkový, lněný, ale i sójový, pochopitelně olivový a ovšem také.. avokádový. Ano, řeč je o olejích. Ten posledně jmenovaný - horkou novinku české kulinářské scény - jsme si právě vzali na mušku. Nejen, že avokádový olej je zdraví prospěšný produkt, ale jde také o mimořádně lahodnou záležitost, která pokrmům dodá svěží (avokádový) nádech. Ostatně vyzkoušet jej můžete rovnou, na závěr článku uvádíme recept na skvostný a jednoduchý Těstovinový salát s avokádovým olejem. Panenský avokádový olej Olivado lisovaný za studena má svůj původ na Novém Zélandu. Stejně jako uhrančivě zelená, přitažlivá příroda tohoto ostrova, i avokádový olej vás na první pohled zaujme svojí smaragdově zelenou barvou a jemnou, hedvábnou a plnou chutí. Podobá se olivovému oleji, je však decentnější, méně hořký a není myšlen jako jeho náhrada. Avokádový olej Olivado na vás dýchne exotikou, vaše pokrmy výtečně doplní a díky své jemnosti rozvine jejich přirozenou chuť. Použít jej můžete k přípravě salátů, dipů, k rybám, mořským plodům či k pečivu.
Další předností avokádového oleje je jeho vysoká tepelná stabilita - 255 stupňů Celsia oproti olivovému - 175 stupňů Celsia. Hodí se tak skvěle k rychlé úpravě pokrmů za vysoké teploty. Opomenout nelze ani jeho blahodárné účinky. Díky vysokému podílu nenasycených kyselin napomáhá snižovat cholesterol, brání vzniku některých typů rakoviny a příznivě ovlivňuje krevní tlak, činnost srdce a nervové soustavy. Pro vysoký obsah vitamínu E je ceněn také v kosmetickém průmyslu. Výrobcem panenského avokádového oleje - novinky na českém trhu - je firma Olivado. Lahvička o obsahu 250 ml příjde na 285 Kč. A jsou to dobře investované peníze. Vyzkoušeli jsme panenský avokádový olej k přípravě jednoduchého těstovinového salátu a tak si jej oblíbili, že brzy můžete čekat další rafinované recepty. Avokádový olej ve vaší kuchyni místo určitě najde a my jej s radostí doporučujeme. Panenský avokádový olej Olivado si můžete rovnou přes internet objednat na stránkách www.avokadovyolej.cz. Důkladnou recenzi avokádového oleje Olivado najdete také na stránkách GurmetKlubu. Na závěr uvádíme slíbený recept. Dobrou avokádovou chuť!
- Těstovinový salát s avokádovým olejem /pro 3 osoby/
250 g těstovin,
250 g krabích tyčinek,
60 g sýra balkánského typu (nejlépe Akawi),
1 nektarinka,
2 lístky bazalky,
avokádový olej,
sůl,
pepř čtyř barev
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu.
Scedíme, necháme okapat a smícháme se dvěma lžícemi avokádového oleje.
Krabí tyčinky rozmrazíme tak, že je ponoříme na chvíli do horké vody.
Rozbalíme a nakrájíme je na kousky.
Balkánský sýr nastrouháme,
nektarinku nakrájíme na kostičky,
lístky bazalky omyjeme a na kousky nasekáme.
Všechny suroviny kromě sýra smícháme s těstovinami, podle chuti osolíme a opepříme a přidáme další avokádový olej dle libosti.
Naservírujeme na talířky, posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme lístečkem bazalky a ihned podáváme!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.