Kdo neodolal červeno-řepovému trháku pana Cuketky z března 2006, nechť zbystří. Elegantní toustová variace s pečenou červenou řepou a plísňovým sýrem vynáší řepu v české kuchyni z temných hlubin zapovězení do vyšších sfér sofistikovaných chutí. Nezbývá, než dodat oblíbené: kdo nevyzkoušel, neuvěří. Ze všeho nejdříve je třeba si červenou řepu připravit. Klidně den, dva dopředu, podle instrukcí pana Cuketky:
Celé řepy dobře omyjete pod tekoucí vodou, zabalte je důkladně do alobalu (tak aby to hezky těsnilo) a na plechu nebo zapékací misce pečte na plný knedlík (plný knedlík = 220 stupňů) cca 2 hodiny. Dvě hodiny?! To je strašně mooocccc, říkáte si.., ale ono se to opravdu vyplatí! Až budou řepy upečené (propíchejte je vidličkou, slupka by měla být jako u pečené brambory v ohni), vyndejte je, oloupejte nožíkem a pokrájejte na tenčí plátky. Pak už nebrání nic tomu, připravit si náš:
- Toust s nivou a červenou řepou /2 porce/
4 plátky bílého toustového chleba, 1 středně velká pečená červená řepa, 4 plátečky nivy, nahrubo mletý černý pepř, pár kapek balsamikového octa Toustový chléb nejdříve orestujte v tousteru (a nebo z obou stran na pánvi). Plátek toustového chleba poklaďte plátky červené řepy a plátky nivy, přiklopte druhým toustem a dejte do trouby zapéct zhruba při 180 stupních Celsia, dokud se sýr lehce nerozpustí. Vyjměte z trouby, lehce odklopte vrchní toust, obsah opepřete a zakápněte balsamikovým octem. Ihned podávejte! Jak při nákupu vybrat správnou řepu a které vitamíny vlastně obsahuje? Čtěte článek Červená řepa, seznamte se prosím.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.