Rozmarýnové sušenky
30.5.2007 - Redakce Babinet
- 50 g změklého másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- 4 lžíce citronové šťávy
- 1 větší vejce
- 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 180 až 200 g hladké mouky
- případně ještě moučkový cukr
Máslo utřeme s moučkovým cukrem. Přidáme kůru a šťávu, žloutek a ušleháme. Vmícháme posekaný rozmarýn a promícháme.
Po částech přidáváme hladkou mouku a stále promícháváme. Vytvoříme kompaktní tuhé těsto, které se ale nesmí drolit. Vytvarujeme kouličku, zabalíme do igelitu a necháme v chladu odležet 30 minut.
Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. A plech vyložíme pečícím papírem.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku a vykrajujeme sušenky o průměru 6 cm. Sušenky dáme na plech, potřeme vyšlehaným bílkem, případně ještě pocukrujeme moučkovým cukrem a pečeme asi 15 minut.
Pokud použijete menší tvořítko a vykrájíte drobnější sušenky, nezapomeňte zkrátit i dobu pečení! Na sušenky o průměru asi 3 cm stačí 10-11 minut.
Pro zpestření můžete do těsta zamíchat 40 g kandované pomerančové kůry, jako jsme to zkusili my. V tom případě budete potřebovat o něco méně mouky a sušenky budou také o něco sladší.
Upozornění: v malých dávkách, jako koření, nepředstavuje rozmarýn riziko. V množstvím větším není vhodný pro těhotné a kojící ženy - mohlo by dojít k vážnému ohrožení dítěte. U lidí trpících epilepsií může rozmarýn vyvolat nebo zhoršit epileptický záchvat. Opatrnosti je třeba také při užívání u dětí a u osob trpících vysokým krevním tlakem. V těchto případech je vždy na místě konzultace s lékařem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.