Plněné zelné listy
29.11.2005 - Redakce Babinet
- 2 kg kysaného zelí
- 10-16 zelných listů
- 500 g vepřového ramínka
- sůl
- 250 g libového hovězího masa
- 250 g vařeného uzeného masa
- 200 g vařené rýže
- 5 lžic sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 větší cibule
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- ocet
- sůl
- pepř
Zelné listy upravíme tímto způsobem: vybrané velké listy z hlávkového zelí polijeme vařící vodou se solí a octem. Před plněním nádivkou seřízneme naplocho silnější žebra listů nebo je vyřízneme.
Syrové hovězí a vepřové maso i vařené uzené maso umeleme, přidáme vařenou rýži, 1 lžíci sladké papriky, stroužek česneku utřený se solí, mletý pepř a vejce. Směs dobře promícháme, případně dochutíme solí a vytvoříme menší šišky, které po jedné balíme do připravených zelných listů. Závitky převážeme nití. Na polovině dávky sádla osmažíme najemno nakrájenou cibuli, vmícháme lžíci papriky, zalijeme šálkem vody nebo vývaru z uzeného masa, přidáme 2 stroužky utřeného česneku a kysané zelí. Promícháme a dáme vařit. Do rozdušeného vroucího zelí naskládáme zelné závitky tak, aby byly dobře ponořeny. Dusíme zvolna asi 1 hodinu, poté závitky vyjmeme a zelí zahustíme zlatavou jíškou usmaženou z druhé poloviny sádla a 3 lžic hladké mouky. Necháme dobře provařit. Hustotu zelí upravíme přidáním vody nebo smetany. Do provařeného zelí vrátíme závitky zbavené nití a ještě chvíli je v něm prohřejeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.