Kološvárské zelné závitky
29.11.2005 - Redakce Babinet
- 300 g mletého vepřového masa
- 8 zelných listů
- 300 g moravské klobásy
- sůl
- pepř
- 4 vepřové kotlety
- 100 g slaniny
- 4 lžíce sádla
- 60 g rýže uvařené do poloměkka
- 0,2l kysané smetany
- 2 větší cibule
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- majoránka
- 1 kg kysaného zelí
Rýži uvaříme do poloměkka. Cibuli jemně nakrájíme, česnek rozetřeme a obojí osmažíme na lžíci sádla. Mleté maso dáme do mísy, cibuli s česnekem k němu přidáme, okořeníme majoránkou, pepřem a solí. Smícháme s rýží, mletou paprikou a vejcem. Důkladně promícháme a utvoříme 8 válečků, které zavineme do zelných listů a každý převážeme nití. Do zapékací mísy dáme polovinu kysaného zelí, na ně naskládáme zelné závitky a na ně dobře umyté uzené klobásky. Na ně přijde druhá polovina zelí, kterou zalijeme vývarem z masa nebo masoxu tak, aby zelí bylo pokryté. Dusíme v troubě asi 1 až 1 1/2 hodiny. Mezitím si připravíme plátky slaniny, které nařízneme několikrát z jedné strany a oepčeme na pánvi. Vyjmeme a do pánve přidáme zbytek sádla. Naklepané kotlety s naříznutými okraji osolíme a opepříme, obalíme v mouce a opečeme na pánvi prudce z obou stran. Na každou porci dáme dušené zelí a na ně zelný závitek, klobásku, kotletu a ozdobíme opečenou slaninou posypanou paprikou. Doprostřed porce dáme lžíci kysané smetany a ihned podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.