Telecí na šafránu a šalotkách
25.3.2006 - Redakce Babinet
- 3 lžíce olivového oleje
- 230 g očištěných a na tenké plátky nakrájených šalotek
- 1/4 šálku cukru
- 3/4 šálku suchého bílého vína nebo kuřecího vývaru
- 2 lžíce jablečného octa
- 1/8 lžičky šafránu
- 1 stroužek česneku
- 600 g telecích kotlet
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
2 lžíce oleje zahřejte na mírném plameni v teflonové pánvi. Osmahněte šalotky 6-7 minut, dokud nezměnkou, ale neměly by zhnědnout. Vmíchejte cukr a osmahněte ještě 2 minuty za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Vmíchejte 1 lžíci vína, ocet, šafrán, sůl a pepř. Zvyšte plamen na střední stupeň. Přiveďte k varu a vařte asi 15 až 20 minut, dokud se většina tekutiny nevypaří. Potom odstavte z ohně a nechte vychládnout na pokojovou teplotu.
Zbývající olej zahřejte opět v teflonové pánvi na středním plameni. Osmahněte rozdrcený česnek a vyjměte jej, už nebude potřeba. Telecí kotlety osolte a opepřete dle chuti a na pánvi osmahněte 1-2 minuty z každé strany, dokud nebudou dobře udělané. Uchovejte v teple.
Na pánev přidejte zbývající víno. Vařte 2 minuty, až se směs vypaří na polovinu obsahu, vmíchejte kuřecí vývar a vařte další 3-4 minuty. Podávejte telecí kotlety s omáčkou a směsí šalotek.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.