Jehněčí pečeně v bylinkovém kabátku
16.3.2006 - Redakce Babinet
- 1,5 kg jehněčí pečeně
- 1/8 l čirého masového vývaru (instantního z kostky)
- 150 g zakysané smetany
- 50 g ztuženého tuku
- 1 1/2 lžíce hořčice (středně ostré)
- 2 lžičky škrobové moučky
- 2 stroužky drceného česneku
- 2 lžičky tymiánu
- 1 lžička oregana
- 1 lžička drceného rozmarýnu
- po 1 lžičce bazalky a šalvěje
- sůl
- pepř
Jehněčí pečeni omyjeme, osušíme v kuchyňském papíru a řezem ostrým nožem podél hřbetu do hloubky asi 1,5 cm oddělíme maso od kosti. Potom lehce vyškvaříme okrájený tuk, rozehřejeme polovinu tuku a přidáme rozdrcený česnek, sůl a byliny. Touto pastou potřeme důkladně vrchní stranu jehněčího hřbetu. Zbylý tuk dáme do pekáčku, do kterého položíme maso a pečeme ve střední poloze trouby při 225°C asi 50 minut tak, aby maso zůstalo uprostřed ještě růžové. Kdo má maso raději více propečené, peče o 10 minut déle. Během pečení podléváme po částech masovým vývarem. Jakmile je maso upečené, vyjmeme je a necháme přikryté odležet. Výpečky povaříme s trochou vody a zahustíme zakysanou smetanou, do které jsme dohladka vmíchali bramborový škrob. Uvedeme do varu a omáčku ještě dobře dochutíme. Jako příloha se hodí mladé fazolky a gratinované (zapékané) brambory.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.