Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Baklava

Baklava

27.4.2006 - Redakce Babinet

Náplň:

  • 200 g mandlí
  • 100 g ořechů
  • 100 g pistácií
  • na špičku nože mletého hřebíčku
  • 1 lžíce skořice
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilinového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek na potření
Těsto:
  • 300 g hladné mouky
  • 80 g másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • asi 150 ml vody
  • mouka na vyválení
medová šlehačka:
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 2 - 3 lžíce tekutého medu
Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo. Mezitím si připravíme těsto - mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce. Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme až nám zbudou 3 placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny 3 placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě (na 190°C). Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz