Creme Brulée
13.2.2006 - Redakce Babinet
- 1 šálek smetany
- 8 žloutků
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku pískového cukru
- hnědý cukr
Troubu předehřejeme na 150°C.
Ve velkém kotlíku utřeme žloutek s cukrem až se všechen cukr rozpustí na sytě žlutou hladkou směs. Přidáme do směsi smetanu a vanilkový extrakt a stále šleháme, až se vše spojí do hladkého krému.
Krém stěrkou vyškrábneme do větší nádoby a sebereme s povrchu pěnu a bubliny.
Pak směs rozdělíme do žáruvzdorných misek nebo skleniček od hořčice. Nádoby rozprostřeme na hlubší plech s vyššími okraji a naplníme ho vodou. Hladina vodní lázně by měla sahat asi do poloviny výšky misek. Plech s krémem na vodní lázni strčíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 až 60 minut, až je krém po obvodu misek pevný. Uprostřed misek musí být ještě pružný - pohyblivý tj. po cvrnknutím na plech obsah uprostřed misek roztřeseme - musí být "nervózní".
Pak plech vyndáme z trouby, ale misky stále ponecháme na vodní lázni ochladit na pokojovou teplotu. Po chvíli je vyjmeme a vložíme do lednice a necháme 2 hodiny až 2 dny vychladit.
Když už chceme krém podávat, posypeme povrch v každé nádobce 2 lžičkami hnědého cukru a vrstu cukru pak krátce ožehneme plamenem nebo grilem.
Nejlepší výsledky zíkáme použitím kuchařského hořáčku (blowtorch) nebo pod rozehřátým výkonným grilem.
Více se dozvíte na stránkách
Dadalovy kuchařky v článku Co je CREME BRULÉE? Během několika minut podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.