Řecký novoroční sladký chléb Vasilopita (St Basil´s)
27.4.2006 - Redakce Babinet
- 25g čerstvých kvasnic (1 sáček sušených)
- 180ml (3/4 hrnku) vlažného mléka
- 3 našlehaná vejce
- 1 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 180ml (3/4 hrnku) jemného krystalového cukru
- 1060ml (4 1/2 hrnku) polohrubé mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky bílého mletého pepře
- 120g (1/2 hrnku) rozpuštěného másla
- 1 vejce na potření
- oloupané mandle na ozdobu
Rozpustit kvasnice ve 4 lžících mléka se špetkou cukru. Nechat je vzejít. Přidat zbytek mléka, vejce, kůru a cukr.
Do nahřáté mísy přesít 3 hrnky mouky se solí a kořením. Doprostřed udělat důlek a nalít do něj směs s kvasnicemi. Dobře vše zamíchat a postupně přidávat vlažné mléko. Pomocí rukou vypracovat těsto, které se odděluje ode stěn mísy.
Přendat na trochu pomoučený vál a postupně a podle potřeby přidávat zbylou mouku. Vypracovat ve vláčné pružné těsto. Hníst asi po 10 min.
Vložit do máslem vymaštěné mísy a několikrýt těsto v ní otočit, aby se omastilo se všech stran. Přikrýt těsto utěrkou, nebo plastickým filmem a na teplém místě ho nechat vzejít do dvojitého objemu.
Zbouchnout těsto dolů a přendat ho na mírně pomoučený vál. Lehce těsto vypracovat a vytvarovat z něj kulatý bochník. Položit na vymaštěný plech, nebo jej vložit do vymaštěné 25cm velké hluboké dortové formy. Povrch potřít vejcem a nahoru lehce vtisknout mandle tak, aby naznačily udaný nový rok.
Péct Vasilopita po 45min. při středně horké teplotě do zlatohněda a až je upečený po vyzkoušení dřevěnou špejlí. Nechat vychladnout, dospodu naříznout otvor a do toho zasunout minci zabalenou do plestického filmu.
Tip: hnědne-li nahoře Vasilopita příliš rychle, tak ji volně přikrýt pečícím papírem.
Vasilopita se tradičně krájí při úderu půlnoci na Silvestra. Ten, kdo najde minci, bude mít štěstí po celý příští rok. V minulosti byly mince zlaté, později stříbrné a dávaly se do těsta před pečením. Dnes však jsou mince ze slitin s obsahem niklu a tím pádem nevhodné při pečení.
Zdroj: Labužník.com, domov gurmetů a Greek-Recipe.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.