American pie
28.11.2005 - Redakce Babinet
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 80 g másla
- 80 g sádla
- 1 lžička cukru
- 1 žloutek
Sladká krémová náplň:
- 180 g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 šálky horkého mléka
- 2 lžíce mouky
- 3 vejce
- 3 lžíce másla
- vanilka
Studená ovocná náplň:
- 2 lžíce marmelády
- 1/2 kg ovoce
- cukr dle chuti
- 1/4 l smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
Do proseté mouky se solí zamícháme máslo a sádlo nakrájené na kousky, přidáme cukr a uděláme důlek. Žloutek rozmícháme se 2 lžícemi vody, nalijeme do důlku v mouce a přiléváme po částech tolik vody, aby vzniklo tužší těsto. Vyválíme je na placku o něco větší než je dno ohnivzdorného skleněného talíře nebo nízké zapékací mísy. Vložíme do talíře a těsto propícháme vidličkou, aby se při pečení netvořily bubliny. Pečeme v předehřáté troubě.
Upečené koláče plníme náplněmi.
Sladká krémová náplň:
mléko, polovinu cukru, mouku a sůl dáme do kotlíku, postavíme jej do nádoby s horkou vodou a vaříme za stálého šlehání, až krém zhoustne. Pak kotlík vyjmeme a do zchladlého krému zamícháme 3 žloutky. Krém znovu postavíme do horké vody na plotnu a opět mícháme, až zhoustne. Pak přidáme máslo a krém dáme vychladnout. Studeným krémem naplníme koláč. Ušleháme bílky a zašleháme do nich druhou polovinu cukru. Sněhme lehce přikryjeme koláč a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 10 minut. Vanilku přidáme buď do mléka nebo do cukru.
Studená ovocná náplň:
upečený koláč potřeme lehce zavařeninou, poklademe čerstvým ovocem a na ně navršíme ušlehanou oslazenou smetanu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.