- 500 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 250 g tuku
- 1 vejce
- špetka soli
- citronová kůra
- tvarohová nebo maková nádivka a nebo povidla
Kvásek:
- 1/4 l mléka
- 2 lžíce cukru
- 60 g droždí
Nejprve připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, přidáme do něho cukr, 1 lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme kynout asi 5 minut na teplém místě. Mezitím do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru. Pak vlijeme vykynutý kvásek, dobře promícháme, přidáme žloutky a změkly nebo lehce rozpuštěný, ale ne horký tuk. Vše dobře vymícháme vařečkou, a pokud bude třeba, ještě propracujeme rukama na pomoučené desce. Těsto hned použijeme, žádné další kynutí není třeba. Na pomoučené prkénko lžící vykrojíme kousek těsta, vytvarujeme placičky, lžičkou doprostřed vložíme náplň, rohy trochu vytáhneme a uzavřeme jako šáteček. Koláčky rozložíme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.