V životě zaměstnané matky existuje spousta výzev. Vyzvednout děti včas ze školky, nerozčilovat se nad poznámkou v žákovské knížce (a když už, tak jen trochu), každý den připravit kompromisní večeři a před Vánocemi upéct perníkovou chaloupku. Zaměstnaná matka nepeče chaloupku proto, aby si vyzdobila byt další vánoční rekvizitou. Koneckonců prvotřídní perníkový kýč se dá koupit u každé schopnější perníkářky. Náklady na domácí výrobu chaloupky, obnášející suroviny, odpovídající hodinovou mzdu a večerní úklidovou směnu, nikdy nemohou klesnout na úroveň pokoutních velkovýrobců perníčků. Ale nefalšované radosti dětí nad hotovou chaloupkou, kácející se, přeplácanou a sotva držící pohromadě, se dobrý pocit z dobře koupeného perníkového skvostu prostě nemůže vyrovnat. Když už tedy padne rozhodnutí vybudovat chaloupku vlastními silami a je následně zajištěno stavební povolení i materiál, zbývá vyřešit otázku, jak na to, aby celá stavba proběhla co nejrychleji a perníková bába mohla být co nejdříve nastěhována. Ač se vybudování perníkového obydlí může jevit nezkušeným podobně složitě, jako postavit skutečný dům, stačí dobře zvládnout tři kroky: těsto, polevu, a způsob rozkrájení vyváleného plátu. A pro každý z nich existuje opravdu snadné řešení. KROK 1: těsto Jsem si jistá, že v každé rodině existuje recept na dobré vánoční perníkové těsto. Pokud ne, doporučuji poptat se v okruhu známých, než sázet vlastní pověst na recept z časopisu nebo kuchařky. S některými těsty se špatně pracuje, některá nemají tu správnou perníkovou chuť a vůbec nejméně vděčná jsou ta, u kterých rozležení trvá tři týdny a více (ačkoli u perníkové chaloupky právě na této vlastnosti až tak nesejde). Není nad to, když víte, co od těsta můžete očekávat. Pokud se vám přes veškerou snahu nepodaří sehnat něco osvědčeného, přidávám recept, který jsem adoptovala od své dobré kamarádky. Snadno se připravuje, výborně se nechá zpracovávat, nepotřebuje rozležet a je chuťově výborné - prostě takový malý perníkový zázrak. KROK 2: poleva Možná jste v minulosti vzdali zdobení perníčků jen proto, že vám poleva tekla nebo že se vám ji nepodařilo dopravit výhradně na místo určení a nikam jinam. Já jsem ze stejného důvodu rezignovala nejméně třikrát. Jenomže umíněnou ženskou nezastavíš a umíněné dítě neukecáš, takže jsem podnikla rešeršní cestu po všech dostupných zdrojích. Zjistila jsem, že se bílek s dobře přesátým cukrem musí třít dostatečně dlouho - v kuchyňském robotu asi 15 minut, ručně vzhledem k opakované únavě hnacího mechanismu mnohem déle. Uvážím-li, že jsem polevu pokaždé prohlásila za hotovou po pěti minutách míchání vařečkou, nemůžu se divit, že jsem s ní nikdy nic nedokázala slepit. Má-li poleva ve finální fázi tu správnou konzistenci, musí v ní zůstat rýha po noži. Jen tak se dá použít jako pojivá malta, která bez problému slepí stěny k sobě. Hotovou polevu můžete celé týdny skladovat v lednici pod podmínkou, že zůstane přikrytá bez přístupu vzduchu, aby nezaschla. K přípravě polevy doporučuji sáhnout po tom nejjemnějším moučkovém cukru, který je k dispozici na trhu. V poslední době se objevil velmi použitelný, extra jemný cukr moučka z Cukrovaru TTD Mělník. Poleva z něj připravená určitě nebude ucpávat ani tu nejmikroskopičtější dírku ve zdobícím kornoutku, vykoupíte se však dosti draze. Jednak cukr není nejlevnější (půlkilové balení stojí kolem 20 korun) a pak také budete mít celou kuchyň posypanou jemným, sněhobílým popraškem, nebudete-li při práci s ním dost obezřetní. KROK 3: krájení Připravte si z tvrdého papíru šablonu podle přiloženého nákresu, hlásí 99 % návodů na perníkovou chaloupku. Do zbývajícího jednoho procenta se společně s několika dalšími výjimkami hlásím i já. Zapomeňte na šablony a nechte se unést geniální jednoduchostí následujícího postupu. Rozválíte plát a nožem v něm uděláte několik přibližně rovných řezů. Toť vše. Pak už jen musíte dílo upéct, sestavit a ozdobit. Začněte tím, že z odleželého těsta odkrojíte jednu třetinu. Budete tak mít před sebou dva kousky - menší a větší. Menší nechte ještě chvíli odpočívat a rozválejte větší díl na plát silný asi 3-4 mm. Vykrojte z něj co největší obdélník a pak jej rozkrájejte podle tohoto nákresu: Tmavě hnědé části ve schématu značí odřezky, na chaloupku potřebujete jen oranžové díly. Z nepotřebných částí lze ještě vyříznout komín nebo stromečky, zájemce o složitější vykrajování však odkazuji na knížku Pečeme - nová velká škola I, strana 190. Zbytky těsta prohněťte s odříznutou třetinou, znovu rozválejte a vykrojte opět co největší obdélník. Ten už dál nekrájejte, poslouží jako základ pro chaloupku. Zbylé okraje ještě naposledy prohněťte, rozválejte a malými formičkami vykrojte různé tvary, které použijete na ozdobení chaloupky. Hotové perníkové díly pečte v troubě předehřáté na 180°C, zvlášť základnu, která potřebuje asi 10 minut, zvlášť stěny a střechu - 8 minut, a nakonec samostatně drobné kousky jen asi po dobu 5 minut. Upečené kousky ihned po vytažení z trouby potřete žloutkem rozšlehaným se lžící studené vody a pak nechte vychladnout na plechu. Způsob sestavení chaloupky zřejmě nebude nikomu dělat potíže, ale pro případ, že vám nebude úplně jasné, kam který tvar přijde, řiďte se následujícím nákresem. Ukazuje pozici jen jedné části střechy, jsem si jistá, že druhou už umístíte správně sami. Sestavování začněte tím, že na spodní díl přilepíte dostatečným množstvím polevy (tedy asi třikrát větším, než byste čekali) průčelí a zadní stěnu. Můžete si pomoci tím, že stojaté stěny na chvíli něčím zapřete, než poleva zaschne, ale obvykle to není potřeba. Pokračujte připevněním střechy a nakonec na hřeben chaloupky nastříkejte z polevy husté smyčky. Celé dílo nechte před zdobením alespoň 15 minut zaschnout. Zdobení přenechejte potomkům (v ideálním případě alespoň dvouletým, výsledek viz. ilustrační foto) a vystavenou chaloupku hrdě prohlašujte za jejich dílo. Na věcné dárky každý časem zapomene, někdo dřív a někdo ještě dříve, ale na dobré zážitky se nezapomíná. Právě proto zapojte své děti a rozdávejte zážitků co nejvíc, koneckonců kdy jindy by se jich mělo objevit takové množství, když ne o Vánocích? Nakonec nezapomeňte, tentokrát už bez dětí, chaloupku řádně zkolaudovat, jak se na každou novou nemovitost sluší a patří.
Perníková výzva
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Šípky - zázračné plody pro naše tělo!
- Lahodný bezmasý oběd: Brambory s rajčaty a celerem v sýrové omáčce
- Jemný koláč s hruškami inspirovaný italskou kuchyní
- Lahodní citrónoví bubáci pro strašidelný Halloween
- Objevte pohanku v celé její kráse a navíc vyzkoušejte recept na výtečné pohankové karbanátky s valašským zelím
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.