Čtrnáctý květen není dnem zcela obyčejným. Svůj svátek totiž slaví všechny mámy, matky, maminky, matičky a máti. Den matek, chvíle, kdy si více než kdykoliv jindy uvědomíme, jak bezvýznamné by to bez maminek bylo, je nanejvýš žádoucí strávit příjemně a pohodově. A k oslavám a pohodě pohoštění patří. Odměnit se maminkám za jejich péči a starostlivost můžete třeba nedělní snídaní, kulinářským poledním menu nebo jarním piknikem v přírodě. Není to nic složitého, jen znát správný recept.Letos připadá Den matek příhodně na neděli 14.května. Překvapit svoji mámu můžete hned ráno. Vlastnoručně a s láskou připravenou snídani neodmítne snad žádná maminka a pokud aspoň trošku znáte její chutě, bude snídaně o to příjemnější.
A nebo, když už je ta neděle, proč snídani nespojit rovnou s obědem? Připravit takzvaný brunch není žádný problém.
Recept na nedělní brunch pro maminky
Připravte
Orientální kávu:
Do šálku nalijeme 4 cl rumu, vložte tyčinku skořice dlouhou 2 cm, 2-3 dohněda zkaramelizované kostky cukru, zalijte vřelou zrnkovou kávou a ozdobte šlehačkou.
Jako alternativu kávy můžete zkusit
Zázvorový čaj, na který potřebujete:
1 l vody, 1 lžička zázvoru, kousek skořice, 3 hřebíčky, 2 lžíce medu, šťáva z 1 citronu
Vodu přiveďte k varu, přidejte koření a vařte 5 minut. Vyndejte celé koření, přelijte do konvice, vychlaďte na 60 stupňů, přidejte med a citronovou šťávu. Podle chuti přislaďte. Výborný proti nachlazení. V případě potřeby můžete připravit silnější, s množstvím zázvoru se zvyšují léčivé účinky.
Ke kávě či čaji servírujte
Jahodový cheesecake, který si však připravte raději den předem.
140 g mandlových sušenek, 30 g rozpuštěného másla, 200 g sýra Fénix nebo tvarohu, šťáva z 1/2 citronu, 3 lžíce moučkového cukru, 10 jahod rozkrojených napůl
Sušenky rozdrťte a smíchejte s máslem. Směs naneste na dno dortové formy a na ni klaďte jahodové půlky. Smíchejte sýr nebo tvaroh s citronovou šťávou a moučkovým cukrem a naneste směs na jahody. Několik jahod rozhoďte po povrchu dortíku a dejte cheesecake ztuhnout do lednice.
Nebo případně
Rozinkové muffins s ovesnými vločkami /z uvedených surovin vyrobíte 6 porcí a příprava zabere 35 minut/
1/4 šálku a 2 lžíce změklého másla, 1/2 šálku hnědého cukru, 4 vejce, 1 lžička vanilkové esence, 1 a 1/2 šálku ovesných vloček, 1 a 1/4 šálku polohrubé mouky, 1 a 1/2 lžičky skořice, 1 lžička soli, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička sody bikarbony, 1 šálek jablečné šťávy, 1 lžíce vody, 1 šálek rozinek
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Máslem vymažte osm papírových mističek. Mixérem vyšlehejte máslo a cukr dohladka. Bílky ušlehejte s vanilkovou esencí také dohladka. Vmíchejte zbývající ingredience, mimo rozinek. Promíchejte. Do hrudkovitého těsta zabalte rozinky a těsto rozdělte do papírových formiček (každou formičku naplňte do 3/4 výšky). Pečte 20 až 25 minut, dokud nevytáhnete zkoušecí dřevěnou špejli, zasunutou do bochánku, suchou. Nechte 5 minut chládnout a můžete konzumovat.
K tomu všemu přichystejte čerstvé, křupavé bagety nebo opečené toustové chlebíky s
Rokfórovým krémem, který naaranžujte do malé misečky a podávejte s bagetami.
125 g rokfóru (nivy) prolisujeme sítem a smícháme se 125 g kysané smetany, 50 g mletých pražených lískových oříšků a 2 lžíce suchého sherry.
Přidejte kousek
ovoce jalbko, pomeranč, banán či mango a
brunch je hotov!
Dáte-li přednost přípravě gurmánského poledního menu, pak radíme:
Jako předkrm zvolte například
Oskarovy jahody /pro 8 osob/
1 kg velkých jahod, 10 černých oliv, 10 lístků bazalky nebo případně máty, 1 lžička červeného vinného octa, 2 lžičky balsamikového octa, 1 lžička mletého bílého pepře, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru krystal, 2 lžíce extra virgin olivového oleje
Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Naaranžujte je na talíře.
Jahody polijte octem, opepřeme, osolte a pocukrujte. Poházejte je olivami, nahoru umístěte lístky a celé polijte olivovým olejem. Podávejte jako předkrm s křupavou bagetou.
Hlavní chod může tvořit
Kuře s citronem /4 porce zaberou 20 minut přípravy/
650 g kuřecího masa bez kostí a kůže - pokrájeného na nudličky, plátky citronu, nasekaná cibulka na ozdobu, olej na smažení
Omáčka: 1 lžíce škrobové moučky, 6 lžic studené vody, 3 lžíce čerstvé citronové šťávy, 2 lžíce sladkého sherry, 1/2 lžičky moučkového cukru
V předehřátém woku nebo velké pánvi rozehřejte olej na 180 stupňů C (zkuste vhodit kostičku chleba a do 30 sekund by měla zhnědnout). Stáhněte plamen a 3-4 minuty smažte nudličky kuřecího masa. Děrovanou lžící kuře vyjměte, dejte stranou a udržujte v teplotě. Vylijte z woku olej. K přípravě omáčky smíchejte ve woku škrobovou moučku se 2 lžícemi vody a vytvořte pastu. Přilijte zbývající citronovou šťávu a zbývající vodu. Přidejte sherry a moučkový cukr, uveďte směs do varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přidejte škrobovou pastu, uveďte znovu do varu, pak zmírněte plamen a za neustálého míchání 2-3 minuty povařte, dokud se omáčka nevyčistí a nezhoustne. Přendejte kuře na ohřáté talíře a přelijte omáčkou. Ozdobte plátky citronu a cibulkou. Okamžitě podávejte.
Nebo
Pestré ragú z chřestu podle Claudie Schiffer /2 porce, příprava 20 minut/
2 cibule, máslo, šafrán, 1/8 l bílého vína, sůl, pepř, zakysaná smetana, svazek chřestu, 4 artyčoky, zelená okurka, hrášek
Cibule jemně pokrájíme a osmahneme na másle, posypeme šafránem a přilijeme víno. Osolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu a odstavíme z plamene. Mezitím oloupeme a na kostky nakrájíme oloupaný chřest a artyčoky a povaříme je 10 minut v osolené vodě. Necháme okapat a přidáme do omáčky, stejně jako na plátky nakrájenou okurku a hrášek. Vše dobře promícháme a podáváme.
Menu na závěr lahodně doplní
Banánový pohár
250 g tvarohu, 50 g moučkového cukru, 1 lžíce másla, 2 žloutky, 3 banány, 2 bílky, 150 ml ušlehané smetany, 30 g rozinek, citronová šťáva
Tvaroh vyšleháme s cukrem, máslem, žloutky a citronovou šťávou. Přidáme rozetřené banány, ušlehaný sníh z bílků a promícháme. Naplníme do pohárů, ozdobíme šlehačkou a rozinkami.
Popřípadě
Levné Tiramisu /10 porcí, 20 minut + čas na vychlazení/
2 kelímky pomazánkového másla bez příchutě, 2 smetany ke šlehání, 2 ztužovače do šlehačky, 2 balení cukrářských piškotů, 100 g moučkového cukru, 1 hrnek uvařené instantní kávy, rum nebo mandlový likér Amaretto
Vyšleháme pomazánkové máslo s cukrem a jemně přimícháme vyšlehanou smetanu se ztužovačem. Do vychladlé kávy s rumem nebo Amarettem namáčíme piškoty a ukládáme je do pekáčku či dortové formy. Vrstvu piškotů potřeme vrstvou krému, pak opět pokládáme piškoty namočenými v kávě a pokračujeme až do vyčerpání surovin. Zakryjeme a dáme vychladit do lednice. Před podáváním posypeme práškovým kakaem.
Tak maminky, ať chutná!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.