Crumble, lahodná pochoutka, u jejíhož zrodu stála 2.světová válka, má cosi do sebe. Nejen díky jednoduchosti - do misky rozhodíte ovoce, posypete drobenkou a zapečete - ale i díky široké škále využitelnosti. Dezert či hlavní chod, rychlé pohoštění pro přátele, efektní zakončení nedělního menu.
Známe nespočet podob crumble a mohlo by se zdát, že už není co objevovat. Nebýt nové ingredience. Tento záhadný agent vám totiž z běžného moučníku vytvoří mňamku vskutku královskou. Název neomylně napovídá - jde o palmový cukr - o sladce karamelového kouzelníka pyšnícího se značkou Fair Trade.Palmový cukr využívá především thajská kuchyně, a to pod názvem nahm dtahn bpeep/buk a nahm dtahn maprao a indonézská kuchyně jako gula Jawa ("Jávský cukr") nebo gula merah ("červený cukr").
Je oblíbenou ingrediencí pikantních jídel, používá se k vyvážení slané chuti ryb a samozřejmě jako základ dezertů a sladkostí. Setkáte se s ním i v omáčkách a různých druzích kari.
Použití palmového cukru místo našeho obvyklého krystalu se přímo nabízí. Nerafinovaný indonézský palmový cukr z produkce internetového obchodu www.fairove.cz se vyrábí z květů palmy Arenga. Má tmavě hnědou barvu a aromatickou chuť připomínající karamel, obsahuje méně kalorií než řepný a třtinový cukr.
Tento palmový cukr se navíc může pochlubit značkou Fair Trade, je tedy distribuován v rámci tzv. spravedlivého obchodu, který zaručuje reálnou odměnu těm, od kterých potraviny na vašem stole skutečně pocházejí - lidem z chudých zemí, výrobcům a pěstitelům, kteří prodávají své produkty mezinárodním potravinářským řetězcům za nepatrný zlomek z prodejní ceny, kterou později zaplatíte v obchodě. Díky tomu se nejen uživí, ale mohou například poslat děti do školy.
Suroviny z Fair Trade si užijete dvakrát - jednou pro jejich skvělou chuť a kvalitu a podruhé proto, že pomáhají dobré věci.
Pojďte si tedy s námi připravit
![](https://img.babinet.cz//images/stories/logo-fair-trade.jpg)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.