Kuchaři v nemocnici denně připraví jídlo přibližně dvěma desítkám pacientů. Strava splňuje vysoké nároky na chuť, estetický dojem i nutriční obsah. Zároveň vznikla unikátní kuchařka, kde si lidé s polykacími potížemi dopřejí radost a požitek z jídla, což výrazně pomůže jejich psychické i fyzické kondici.
Potíže s kousáním, žvýkáním a polykáním trápí převážně lidi s neurologickými nemocemi, pacienty po cévní mozkové příhodě nebo nemocné s onkologickými diagnózami, seniory, jedince po úrazech čelistí, v posledních letech i nemocné s covidem, kterým polykání dělalo extrémní obtíže. Dosud byli pacienti většinou odkázání na rozmixovanou stravu nevábného vzhledu, barvy i chuti, která rozhodně nelákala ke konzumaci. Přitom právě nemocní potřebují vyváženou, výživově hodnotnou stravu, která usnadní uzdravení a zabrání podvýživě a dehydrataci, které jim hrozí. To se díky novému konceptu stravován mění.
natáčela Šárka Málková
zdroj: redakce
zdroj náhledové foto: se svolením VFN Praha
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.