Svatý Václav zcela jistě náleží mezi nejpřednější postavy našich dějin a jako hlavní český světec je i symbolem naší národní identity. Kolem...
Zpět na článek
Babinet.cz /
Magazín /
Život a vztahy /
Doposud nezodpovězené otazníky okolo života nejznámějšího... /
Vaše názory
Doposud nezodpovězené otazníky okolo života nejznámějšího českého světce, svatého Václava
Další z magazínu
-
Ženské sebevědomí podle znamení: Pozorující Váhy i o sobě nepochybující Lvice
Sebevědomí není nic, co najdete venku, co přijde lusknutím prstu když si přečtete nějaké poučky...
-
Horoskop na druhou polovinu ledna: Štíři musí přidat, Váhy mají nakročeno k úspěchům
Začátek ledna bývá pro mnohé z nás dobou ne příliš jasných kontur. Někdo teprve až...
-
Jste single ne vlastní vinou? Užívejte života i nadále a samotu se naučte vnímat pozitivně
Život nám občas připraví situaci, kterou nemáme tak úplně pod kontrolou. Rozpad vztahu, rozvod, nebo dokonce...
-
Stravovací návyky a znamení zvěrokruhu: Co v jídle upřednostní Panny a jak je to s talířem Býků
Ze všech stran se na nás hrnou informace o tom, jak bychom si měli dávat pozor na to, co si vybereme k jídlu. Někdy...
Nejčtenější články
- Kostel sv. Máří Magdalény ve Velharticích. Má zde svůj reálný základ hrůzná hřbitovní balada K. J. Erbena?
- UFO: Záhadné případy neobvyklého hojení a podivných setkání
- Pevnost Terezín: Město duchů plné vzpomínek
- Zámek Horšovský Týn: Renesanční skvost plný tajemných legend
- Starobylý Londýn a jeho strašidelné pověsti
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
1. E.Vlček určoval Václavovo stáří podle tzv zubního věku, stupně obroušení zubů. Podle Dušana Třeštíka chybně, protože Vlček to hodnotil podle abrazí u osob z 20.století, kdy je mouka i zpracování potravin mnohem čistší a jemnější, takže obroušení dochází výrazně pomaleji. V 10.století mleli mouku mnohem hrubší, ani ji nedokázali zcela zbavit plev, písku, drobných kamínků. Podobně maso opékané u ohniště bylo tvrdší, jedli ho i s odštěpky kostí apod. Ke zbroušení odpovídajícím zubům moderního čtyřicátníka, došlo v 10.století mnohem dřív. Tj Václav musel být mladší, než odhadoval Vlček. 2. O tom, že by Adiva mohla mít s Čechy něco společného, existuje jediný důkaz. Jde o špatně čitelný a zčásti smazaný nápis na jediné dobové minci, pro jehož interpretaci mají různí odborníci různé, i méně romantické, zato pravděpodobnější verze.
1. E.Vlček určoval Václavovo stáří podle tzv zubního věku, stupně obroušení zubů. Podle Dušana Třeštíka chybně, protože Vlček to hodnotil podle abrazí u osob z 20.století, kdy je mouka i zpracování potravin mnohem čistší a jemnější, takže obroušení dochází výrazně pomaleji. V 10.století mleli mouku mnohem hrubší, ani ji nedokázali zcela zbavit plev, písku, drobných kamínků. Podobně maso opékané u ohniště bylo tvrdší, jedli ho i s odštěpky kostí apod. Ke zbroušení odpovídajícím zubům moderního čtyřicátníka, došlo v 10.století mnohem dřív. Tj Václav musel být mladší, než odhadoval Vlček. 2. O tom, že by Adiva mohla mít s Čechy něco společného, existuje jediný důkaz. Jde o špatně čitelný a zčásti smazaný nápis na jediné dobové minci, pro jehož interpretaci mají různí odborníci různé, i méně romantické, zato pravděpodobnější verze.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.