S letním grilováním má prakticky každý pojenou nějakou uzeninu – a protože jsme v Čechách, tak obvykle jako první každého napadnou buřty, špekáčky, nebo nějaká klobása. Cizinci ze západu, kteří u nás dlouhodobě pobývají, se tomuhle zvyku (který oni považují za zlozvyk) hrozně diví. Proč si kazit grilování pečením něčeho ukrutně mastného, s nejasným původem i složením. Uzeniny u nás nemají v poslední době příliš dobrou pověst, a díky tlaku na nízké ceny se v uzeninách nachází opravdu všelijaké suroviny. Vždyť ale grilování může být opravdu zajímavé, a zábavné, i bez párků a klobás.
Pro Čechy nové metody grilování přichází hlavně ze západu – Německa a hlavně Spojených států. Pokud byste si grilovací párty pozvali nějakého Američana, s velkou pravděpodobností na grilu klobása nebo párek nikdy neskončí. Pokud se nebude grilovat velký steak, určitě to bude hamburger, vepřové maso společně s grilovanou zeleninou. Nedivte se, pokud se bude podávat něco sladkého z grilu – protože na grilu se nechá opravdu připravit i sladké dezerty.
Situace se ale mění i České republice, a grilování se stává čím dál víc módní záležitostí, a to nejen pro úzkou skupinu gurmánů, ale pro širokou veřejnost. Ledy prolomil pořad o grilování TV Prima, ve kterém populární šéfkuchař, známý z pořadu Ano šéfe, Zdeněk Pohlreich griloval všechno možné, jen ne buřty a párky. Každý z receptů , které v některém z 5 dílů pořadu Šéf na grilu ukázal, byl jednoduchý, nenáročný na počet surovin a překvapivě nekomplikovaný. Příprava byla rychlá, a grilovaná jídla vypadala svěže, chutně a přesto byla zvládnutelná i naprostými laiky. Vše griloval na klasickém grilu Weber na dřevěné uhlí, rychle, jednoduše a snadno. Běžný uživatelů grilu až žasnul, co všechno na tak jednoduchém grilu zvládne bez nervů a rychle připravit.
Naučit se grilovat nově můžete buď podle televizních pořadů – všechny díly pořadu Šéf na grilu jsou on-line dostupné na webu TV Prima, nebo se můžete zúčastnit kurzu grilování některé z velkých prodejen grilů – poslední se pořádalo na střešní zahradě obchodního centra Harfa v Praze 9 vedle Sazka Arény. Kurz vedou dva zkušení kuchaři, kteří Vám předvedou, co vše se nechá na grilu připravit. Jídlo ale připravují sami účastníci kurzu , oba šéfkuchaři tam jsou spíše kvůli radě a dozoru. Prostě dostanete zástěru , suroviny a gril - a pod odborným vedením připravíte na grilu to, nač jste se doteď dívali jen v televizi.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.