Nikdo si nejspíš neumí předsatvit kuchyň bez varné desky. Jakou ale v široké nabídce vybrat? Vsaďte na indukci, svou rychlostí předčí i plyn, či rychlovarnou konvici a úsporou to sklokeramické elektrické desce také klidně natře. Navíc se dnes nemusíte omezovat na tradiční tvar a velikostí či umístěním desky můžete krásně měnit ráz vaší kuchyně.
Nabídka tvarů a velikostí desek je dnes velmi široká. Velmi oblíbenou se stává například se třemi plotnami s šířkou 77 cm. „Narůstající obliba je dána tím, že většina lidí stejně nepoužívá čtyři plotny najednou a zde má ke všem plotnám stejně jednoduchý přístup. Řada lidí také volí tuto desku, aby ji umístila do zadní části kuchyňské linky a nemuseli se obávat, že na ni dosáhnou malé děti, vysvětluje Eva Kučmášová ze společnosti Whirlpool.
Častým argumentem, proč dát přednost plynové desce je, že reaguje okamžitě. V tomto ohledu je na tom indukce ale ještě lépe. Princip indukčního vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Po vypnutí pak dochází k velmi rychlému chladnutí. Test s 1 litrem vody ohřáté na 60 °C ukázal, že zatímco sklokeramická deska chladne 25 minut a plynová 14, indukci stačí pouhých 6 minut. V průběhu vaření tak odpadá nebezpečí popálení a majitel se nemusí bát ani případného požáru, který by mohl hrozit při manipulaci s otevřeným ohněm. Výhodou indukční varné desky je také její schopnost reagovat velmi rychle. Pokud výkon snížíte či zvýšíte, změnu pocítíte okamžitě. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností téměř na 1 °C.
Indukční varná deska je energeticky efektivní díky své schopnosti využít 90 % vynaložené energie, zatímco u plynového sporáku dochází k 50% ztrátě a u sklokeramické desky je ztráta 40 %. Tento poměr je dán tím, že indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a nedochází k úniku tepla do okolí. Díky tomu je ohřev také mnohem rychlejší. Zatímco na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, indukce je zvládne uvařit za 5 minut.
Srovnání jednotlivých typů desek
Druh desky Indukční Sklokeramická Plynová
energetická efektivnost 60% 90% 50%
doba vaření (2 litry vody) 5 minut 8 minut 9 minut
doba chladnutí (1 litr vody 60 °C) 6 minut 25 minut 14 minut
Indukční vaření - správná volba do vaší kuchyně
Další z magazínu
-
Zaplňte skleník rostlinami i přes zimu: Odolné zimní odrůdy jsou základ úspěchu
Váš skleník nemusí po hlavní sezóně zůstat prázdný a opuštěný. Zkuste ho...
-
Zahradní kalendář: V lednu zkontrolujte dřeviny a začněte si plánovat výsev či výsadbu rostlin
Lednové úkoly zahrnují zejména péči o stromy , plánování výsevu či...
-
Silvestr je pro zvířecí mazlíčky nocí plnou děsivého strachu. Několik rad, jak jim pomoci
Prosinec bývá pro zvířecí mazlíčky náročný měsíc. Ať už to jsou davy v ulicích,...
-
Okouzlující kvetoucí cibuloviny ve vaší vánoční výzdobě
Vánoce jsou časem pospolitosti a útulného domova. Když je stromeček vztyčený a vánoční světla...
Nejčtenější články
- O svaté Barboře, ležívá sníh na dvoře. Jaké tradice se vážou k tomuto svátku
- Berani se těší na vosí hnízda, Raci na rohlíčky. Jaké druhy vánočního cukroví jsou slabostí jednotlivých znamení
- Dopis Ježíškovi není nákupní seznam. Jak reagovat na nenaplněné představy, vysvětluje psycholožka
- Velká hvězdná předpověď na prosinec: Co závěr roku přinese Býkům? A proč by se Panny měly zaměřit na spánek?
- Advent pro duši: Co udělat tentokrát jinak, abyste si advetní čas užili
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.