Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Češi už si zvykli na kvalitní kávu, potvrdila to i soutěž baristů

Češi už si zvykli na kvalitní kávu, potvrdila to i soutěž baristů

Češi už se naučili pít dobrou kávu, zvyšuje se i kvalita kaváren. Myslí si to specialista na kávu a lektor Školy kávy Roberto Trevisan, který dnes zasedl v porotě soutěže o nejlepšího baristu. Mezi nejčastější chyby kavárníků prý patří nesprávně seřízený mlýnek nebo špatná hrubost namleté kávy, která dokáže chuť pokazit. Špičkově připravená a servírovaná káva se ale podle rodilého Itala dá vychutnávat stejně jako třeba kvalitní víno.

káva

V kavárně britského řetězce na pražských Roztylech se dnes utkalo osm profesionálů z celé republiky v přípravě nejlepší kávy. "Měli jsme 20 minut na nastavení mlýnku a pak devět minut na přípravu tří káv, espressa, latté a cappuccina," popsala ČTK jedna z finalistek, třiadvacetiletá baristka Veronika z Chropyně. Jako baristka, tedy profesionálka na přípravu kávy, pracuje teprve devět měsíců a přiznala, že jako většina lidí se ke klasickému kvalitnímu espressu "propila" přes latté a kávy s příchutěmi a množstvím mléka.

Odborná porota hodnotila nejen technickou přípravu, kdy barista musí například zvážit množství namleté kávy, zda odpovídá dávce sedmi gramů na porci, či zda je hrubost mletí nastavena tak, aby 30 mililitrů kávy proteklo přístrojem za 20 sekund, hodnotí se ale samozřejmě i chuť kávy a celkový dojem z kavárníka.
"Můžu říct, že ta kvalita kávy se hodně hodně hodně zlepšila," pochvaloval si Trevisan. Když prý do České republiky přijel před dvaceti lety poprvé, dostal tu v kavárně leda vařícího "turka" ve skle s rozvířeným lógrem. "Dneska si dáme pozor na ten nápoj," myslí si. Kvalitu nápoje, bez kterého si mnoho lidí nedokáže představit ráno nebo odpolední siestu, prý ale může poznamenat třeba i měnící se vlhkost v kavárně během dne, která působí na mlýnek.

Rozdíl mezi kávou připravenou profesionálem a z automatizovaných přístrojů, které některé kavárny také používají, je podle Trevisana jako když vynikající víno podává laik nebo sommelier. Odborník totiž dokáže nápoj naservírovat při správné teplotě a umí vyzdvihnout jeho přednosti. Záleží pak ale také na chutích a preferencích návštěvníka kavárny. Češi prý dávají přednost větším šálkům ne tak silné kávy, naproti tomu v jižních státech je nejoblíbenější malé a velmi silné espresso.

"Dokonalý šálek kávy totiž nezaručí jen kvalitní káva nebo směsi zvučných jmen a dokonalé přístroje. Klíčová je právě zručnost baristy, na které výsledek závisí," doplnila za organizátory soutěže Adéla Dittmannová, podle níž je předsudek, že řetězce nedokážou nabídnout špičkovou kávu.

Zdroj: ČTK

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz