Ryby z českých rybníků budou od pátku po celý měsíc až do 15. srpna hlavním lákadlem v sedmi, zejména pražských restauracích, v nichž se uskuteční gastronomický festival Ryba z Čech. Návštěvníkům nabídnou za jednotnou cenu 280 korun speciální tříchodové menu. Organizátoři ze společnosti Alakarte, která se specializuje na rezervační systém v restauracích, dnes svůj nový projekt v Praze představili novinářům.
"Soustava rybníků u nás je ve světě jedinečná a ryby v ní žijí v přirozeném prostředí. Jejich kvalita je proto daleko vyšší než těch, které se sem dovážejí," řekl ČTK Jiří Konhefr z restaurace Fluidum, která se do projektu zapojila. "Víme, jak se zde ryby pěstují - většinou dobře a jsou zdravé," míní.
"Rybí maso je méně tučné a tuk v nich obsažený je zdravý," konstatoval Konhefr. Je proto podle něj škoda, že Češi stále jedí ryby málo a že restaurace obvykle nabízejí jen malý výběr způsobů úpravy.
Festival Ryba z Čech proto návštěvníkům nabídne domácí ryby, jako jsou kapr, pstruh, siven, candát, sumec, štika či úhoř v neobvyklých a zajímavých úpravách. Ryby byly tradičním českým pokrmem a k jejich přípravě se používala řada receptů.
"Všechno to jsou věci, které jsou zapomenuty," posteskl si Konhefr; snaží se proto na jídelní lístky znovu přinášet již zapomenuté pokrmy. Vychází například z kuchařky předního prvorepublikového dodavatele mořských ryb a majitele několika rybích restaurací Jindřicha Vaňhy. "Jsou v ní tisíce receptů, které ukazují, jaké úžasné věci se tady dělaly s rybami," řekl Konhefr.
Kromě jeho restaurace Fluidum mohou lidé v příštím měsíci zajít na speciální rybí menu také do pražských restaurací Amadé, Austria, Chateau St. Havel a Krystal Mozaika Bistro. Festivalu se účastní i restaurace U koně v Klokočné u Prahy a brněnské Rialto. Návštěvníci festivalu si mohou rezervovat místo v kterékoli zúčastněné restauraci prostřednictvím internetových stránek www.rybazcech.cz nebo webu organizátorů.
Podobným způsobem již organizátoři na jaře propagovali pokrmy z chřestu; o chřestový festival byl podle nich velký zájem. "Dokázali jsme přitáhnout nové lidi, kteří by k nám třeba normálně nezašli," uvedl Konhofr; běžná jídla totiž v zúčastněných restauracích bývají dražší. "Velkou motivací je cena a takhle dostanou za relativně málo peněz opravdu hodně muziky," prohlásil Konhofr. Přes 80 procent hostů v jeho restauraci v době chřestového festivalu tvořili právě jeho návštěvníci.
V šesti restauracích, které se chřestového festivalu zúčastnily, se za tři týdny spotřebovalo 800 kilogramů chřestu. Organizátoři věří, že návštěvníci festivalu Ryba z Čech v sedmi restauracích za měsíc snědí tunu ryb.
Zdroj: ČTK
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.