Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Jezte zdravě, ale myslete přitom i na zdraví svých zubů!

Jezte zdravě, ale myslete přitom i na zdraví svých zubů!

12.5.2011 - Redakce Babinet

Léto se blíží a s ním i sezóna čerstvého ovoce, míchaných nápojů a řady dalších lákavých osvěžení. Ruku na srdce – kdo z nás odolá sklenici právě vymačkané citrusové šťávy nebo zeleninovému salátu s balsamikovou zálivkou.

Zejména v létě totiž konzumujeme více ovoce a zeleniny, stále oblíbenější jsou i čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Pro organismus jsou cenným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, takže máme oprávněný pocit, že se o své tělo dobře staráme.

Ovoce

Jenže ovoce, zelenina, džusy, sycené nápoje, octy nebo třeba víno obsahují řadu kyselin – a ty představují velké riziko pro naše zuby. Již po několika minutách totiž kyseliny mohou nenávratně poškodit zubní sklovinu tím, že naruší její povrch.

V kostce řečeno kyseliny obsažené v nápojích i potravinách způsobují erozi zubní skloviny. První příznaky jsou přitom poměrně nenápadné, laik je nemusí vůbec zaznamenat, ale takové poškození zubů je nebezpečné a především nevratné,“ varuje zubní lékařka, MUDr. Adéla Roubíčková. Zubní sklovina totiž působením kyselin měkne a ztenčuje se, je tedy náchylnější k mechanickému poškození během čištění zubů.

Zubní eroze je kyselinami způsobená ztráta tvrdých zubních tkání, kterou neovlivňují bakterie a je tedy nezávislá na přítomnosti zubního plaku,“ vysvětluje MUDr. Adéla Roubíčková a dodává: „Na erozi zubní skloviny se podílí dva typy faktorů. Jsou to jednak faktory vnější, kam se řadí výše zmiňovaná konzumace stravy bohaté na kyseliny (ovoce, džusy, nápoje typu soft-drinky, voda s citronem apod.), a dále faktory vnitřní. K nim patří zejména časté zvracení například v důsledku opakovaného zpětného toku žaludečního obsahu, tzv. gastroesofageálního refluxu nebo při některých formách onemocnění s poruchou příjmu potravy (bulimie).“

Zubni pasta

Zubní sklovina napadená erozí může paradoxně vypadat na první pohled jako zářivě bílá

Eroze zubní skloviny je podle MUDr. Adély Roubíčkové záludná: „Paradoxně zuby napadené erozí mohou vypadat zdravěji než opravdu zdravé zuby, protože poškození skloviny v počáteční fázi se projevuje na první pohled pouze změnou barvy, která je zejména po časté konzumaci vody s citronem světlejší - zuby vypadají jako vybělené a laikovi se takový vzhled může zdát dokonce atraktivnější než u zubů bez počátečních erozních změn. Jeden z mnoha indexů hodnotící míru eroze první stupeň popisuje jako hladký, hedvábně glazovaný (lesklý) povrch s vymizením přirozených rýh. Pokud není eroze včas rozpoznána, může proces pokračovat a kromě skloviny může být postižena i zubovina (dentin). V extrémních případech může dojít až k takovému úbytku tvrdých zubních tkání, že se zub stává náchylným ke zlomení,“ dodává MUDr. Adéla Roubíčková. „Zejména v počátečním stavu je nutné vedle změny vzhledu skloviny, která pro laika nebývá na první pohled příliš zřejmá, sledovat možnou souvislost s dalšími faktory. Velmi důležitý je rozhovor s pacientem a cílené dotazy na stravovací návyky. Někdy se doporučuje spolupracovat s pacientem do té míry, že je od něj vyžadován i přesný soupis potravin, které konzumoval v několika posledních dnech,“ upřesňuje MUDr. Adéla Roubíčková.

Zuby

Jak se ale erozi zubní skloviny účinně bránit?

Nemusíme vyřadit z jídelníčku ovoce, zeleninu nebo různá dochucovadla. Je ale důležité se řídit několika jednoduchými pravidly, díky kterým svým zubům velmi pomůžete. „V péči o zuby panuje stále řada mýtů, kterými se mnoho lidí stále řídí. Například čištění zubů po každém jídle – když už někdo takovou potřebu má, doporučuji čištění provést alespoň půl hodiny po jídle. Vhodné je také nečistit zuby těsně před jídlem, které má potenciálně erozní charaUstní vodakter, protože bychom tím zabránili možnému preventivnímu účinku pelikuly - tenké vrstvy, která se na povrchu zubu tvoří několik minut po vyčištění zubů a má ochranný efekt,“ říká MUDr. Adéla Roubíčková.

Jako „první pomoc“ je také bezprostředně po konzumaci potravy bohaté na kyseliny doporučováno vypláchnout ústa fluoridovanou ústní vodou, doporučována je i konzumace mléka či jogurtu bez obsahu cukru. Vhodné je také zvýšit produkci slin, které neutralizují kyseliny buď žvýkačkou bez cukru, nebo ještě lépe bonbónem bez cukru a bez přídavku kyselin, který nemá oproti žvýkačce abrazivní efekt na změkčenou sklovinu. Podle ní ale stačí, když si čistíme zuby dvakrát denně. „Nejdůležitější je volit šetrné zubní kartáčky a zubní pasty s dostatečným obsahem sloučenin fluoru (minimálně 1450 ppm), ten totiž prokazatelně pomáhá chránit zubní sklovinu. Zapomínat bychom neměli ani na pravidelné čištění mezizubních prostor,“ dodává MUDr. Adéla Roubíčková.

Eroze zubní skloviny hrozí také dětem!

Samostatnou kapitolou a velkým problémem posledních let je výskyt erozních změn u dětí. Mladší děti mají v oblibě zejména nesycené slazené nápoje s vysokým podílem kyselin (džusy, neperlivé ovocné nápoje apod.), přitom pH těchto nápojů se dle obsahu kyselin pohybuje mezi 3 - 4. U starších dětí se oblibě těší zejména sycené nápoje typu soft-drink (colové nápoje, různé sycené ovocné limonády apod.), ale pH těchto nápojů se někdy pohybuje již okolo 2, jsou tedy velmi kyselé. U sycených nápojů má na vznik erozních změn vedle obsažených kyselin vliv i přítomný oxid uhličitý. Nevhodné je zejména dlouhodobé každodenní pití těchto nápojů. Nebezpečné je také popíjení v průběhu celého dne a před spaním. „Je důležité si uvědomit, že tyto nápoje mají vedle rizika vzniku erozních změn vliv i na vyšší kazivost, zejména kvůli zvýšenému obsahu sacharidů. Mléčné zuby jsou k erozi náchylnější než zuby stálé,“ uzavírá MUDr. Adéla Roubíčková.

Junior

A jak tedy zuby před kyselinami účinně chránit?

  • Pravidlo první:

Sklovinu byste měli vystavovat vlivu kyselin co nejkratší dobu – dlouhé vychutnávání v ústech zubům nesvědčí. Zkuste pít třeba ovocné džusy pomocí brčka.

  • Pravidlo druhé:

Poté, co se najíte či napijete něčeho kyselejšího, vypláchněte si ústa obyčejnou vodou nebo ústní vodou s obsahem fluoridu. Pomůžete tak rychleji neutralizovat prostředí v ústech. Dětem se pak pro neutralizaci kyselin v ústech doporučuje například mléko či bílý jogurt bez cukru.

  • Pravidlo třetí:

S čištěním zubů po jídle počkejte minimálně půl hodiny, ideálně však až hodinu. Za tu dobu se v ústech vytvoří dostatek slin, které kyseliny neutralizují. Čištění zubů hned po jídle nebo pití vede k mechanickému poškozování naleptané zubní skloviny. A pokud jste jedli nějaké výrazně aromatické jídlo, osvěžte si dech raději žvýkačkou bez cukru nebo bonbónem bez cukru a bez přídavku kyselin.

  • Pravidlo čtvrté:

Pro čištění zubů volte jemné, měkké zubní kartáčky. Pro posílení skloviny je vhodné volit takové přípravky, které mají nízkou abrazivitu a zvýšený obsah fluoridu sodného, který zpevňuje zubní sklovinu. Ideálním pomocníkem v boji proti erozi skloviny je řada Sensodyne Pronamel.

Whitening

Přehled portfolia Sensodyne Pronamel

  • Sensodyne Pronamel – pomáhá zpevňovat zubní sklovinu, ochrana před působením kyselin a před zubním kazem

  • Sensodyne Pronamel Whitening – pomáhá zpevňovat zubní sklovinu, ochrana před působením kyselin a před zubním kazem, šetrně odstraňuje pigmentové skvrny

  • Sensodyne Pronamel Junior – dětská zubní pasta pro ochranu a zpevnění zubní skloviny

  • Sensodyne Pronamel zubní kartáček - pružná gelová hlavice umožňuje účinné čištění, velmi měkká mikrovlákna jsou šetrná k zubní sklovině

  • Ústní voda Sensodyne Pronamel – pomáhá zpevňovat zubní sklovinu a chrání před zubním kazem, neobsahuje alkohol

Pojďte si s námi zasoutěžit o balíčky kosmetiky Sensodyne Pronamel

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz