Největší porce ze všech českých regionů si poroučí k jídlu obyvatelé Plzeňského kraje. Dávají si polévku, hlavní syté jídlo a moučník. Takto extrémně k jídlu přistupuje téměř každý pátý muž a více než desetina žen v regionu. V regionu také lidé na jídle nešetří a těch, kteří se snaží jíst zdravě, je výrazně méně. Výsledky internetového průzkumu ČTK sdělila Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred vydávající stravenky Ticket Restaurant.
"V Plzeňském kraji je nejvíce otesánků, 11 procent žen a 18 procent mužů, zatímco celorepublikový průměr je osm procent. Plzeňanům sekundují pouze Jihočeši, milovníků velkých porcí je tam přesto o něco méně. Jinde v zemi jsme tak vysokou náchylnost k přejídání nezaznamenali," uvedla. Průzkumu se zúčastnilo přes 10.000 respondentů, z toho v Plzeňském kraji 703 lidí. Navazuje na mezinárodní stravovací průzkum FOOD, zadaný Evropskou komisí k propagaci zdravého stravování.
Lidé se v odpovědích přiřadili ke stravovacímu typu podle svých návyků. Výsledky odpovídaly také hmotnosti lidí. Největší podíl lidí se stejně jako ve většině tuzemských regionů snaží jíst zdravě. "V Plzeňském kraji do této kategorie spadá třetina respondentů, což je o poznání méně, než ve zbytku země," uvedla Pedret. Více zdravých strávníků je mezi ženami.
Výrazně méně než v jiných regionech je na Plzeňsku lidí, kteří na jídle šetří, a při výběru z jídelníčku u nich rozhoduje cena. Naopak milovníků dobrého jídla a pití je mírně více, než je republikový průměr. Západočeši se na jídle nechtějí šidit, dodala Pedret. Připustila, že je to dané možná vyšší konzumací piva v pivním regionu a tím, že kraj je také objemem HDP i výdělků na třetím místě mezi českými regiony.
Fakt, že lidé v Plzeňském kraji chtějí jíst více než jinde v ČR, vyplývá podle Pedret také z průměrné hodnoty stravenek, která je druhá největší v ČR (75,30 Kč, kdežto republikový průměr je 69 Kč). V regionu bere stravenky 68 procent firem, což je po Moravskoslezském kraji také druhé nejvyšší číslo. Republikový průměr je 56 procent.
Data z ankety poslouží jako podklad pro projekt propagace zdravého stravování v restauracích. "Zajímalo nás, jaké stravovací priority mají lidé v regionech a jak silná může být poptávka po zdravém typu stravování, který se snažíme šířit, uvedla ředitelka. Podle projektu FOOD trpí obezitou 130 milionů Evropanů. ČR patří k těm evropským zemím, kde je největší výskyt nadváhy a obezity. Každý druhý člověk v ČR váží více než by měl.
Zdroj: ČTK
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.