Mléko a mléčné výrobky, které byly původně doporučované v tradiční čínské medicíně při některých obtížích, se velmi lišily od dnešních pasterizovaných, konzervovaných a často přeslazených mléčných výrobků. Většina jich do zdravého jídelníčku nepatří. Z tohoto důvodu dnešní čínská medicína doporučuje orientovat se pouze na mléko a mléčné výrobky v BIO kvalitě, a pokud máte možnost nakupovat z důvěryhodného, bezpečného zdroje, vybírejte si nepasterizované sýry (čerstvé přírodní sýry). Jinak je možné nahrazovat mléko v receptech obilnými mléky, sójovými sýry tofu a tempehem a sójovou smetanou.
Nejlepší prevencí osteoporózy je pravidelná fyzická aktivita, která zaťěžuje naše klouby a kosti, a zdravá strava omezující sladkosti a tučná jídla.Vápník v jídelníčku zajistí, vedle příjmu mléčných výrobků v BIO kvalitě, i semínka (jakákoliv), ořechy a zelená listová zelenina.
Proč BIO potraviny?
Obsahují více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších živin. Jsou zdravější, obsahují totiž víc antioxidantů, jejichž nedostatek může způsobit alergie, rakovinu či předčasné stárnutí. Kupř. studie o mléku prokázaly, že biomléko obsahuje o 60 % omega 3 aminokyselin víc než konvenční mléko a o 20 % víc antioxidantů a vitamínů.
Neobsahují přídatné látky – mezi zakázané látky při výrobě biopotravin patří ztužený tuk, umělá sladidla, ochucovadla, glutaman sodný, barviva či různá „éčka“. Neobsahují pesticidy – tedy zbytky chemických postřiků. Dnes je v ČR povoleno užívat více než 300 chemických pesticidů a jejich pozůstatky jsou stále nacházeny v běžných potravinách, nejvíce v ovoci a zelenině. U biopotravin je toto riziko minimální. Mají také nižší obsah dusitanů. Neobsahují zbytky antibiotik, hormonů či jiných léků. Hospodářská zvířata chovaná intenzivním chovem mohou dostávat tyto léky, které pak přecházejí do jejich masa a mléka a následně i do organizmu těch, kdo tyto potraviny konzumují. Ekologičtí zemědělci mají rutinní používání léků a antibiotik zakázáno. Navíc jsou tato zvířata chována ve volném výběhu.
Neobsahují geneticky upravené organizmy – v systému ekologického zemědělství nejsou geneticky upravené rostliny a suroviny povoleny. Výborně chutnají – mají skvělou a hlavně přirozenou chuť; jídla připravená či uvařená z biopotravin chutnají lépe. Navíc veškerá éčka či pesticidy a jiné chemické látky, pokud jsou udávány jednotlivě, jsou sice v míře, která je zdraví neškodná, ale problém nastává, když je těchto látek (kupř. éček) v produktech několik dohromady, neboť není zatím v lidských silách prozkoumat, jak všechny tyto cizorodé látky snáší náš organizmus (podobně, jako když třeba pacient užívá několik druhů léků současně...)...
A jak se stravovat o tom se dozvíte více knize MUDr. Petra Hoffmanna: Od pramene čínské medicíny (nakl. Euromedia 2007) či v jeho ordinaci U Černé věže 6 v Českých Budějovicích (kontakt ).
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.