Užít si vánoční svátky a přitom si neublížit nadbytkem jídla? Takové předsevzetí může připomínat plavbu pověstnou úžinou mezi Scyllou a Charybdou. Platí to především pro lidi, jejichž zdraví je z nějakého důvodu narušeno. Z nich asi největší skupinu tvoří diabetici - počet pacientů s cukrovkou se blíží v Česku osmi stům tisícům. Požadavek přizpůsobit vánoční tabuli jejich požadavkům tak musí řešit skoro každá rodina. Není však třeba se lekat dopředu - v tomto případě není zapotřebí zvláštních postupů vaření a ani shánění speciálních potravin.
Diabetická dieta je vlastně zdravá strava - a jíst zdravě je možné i o svátcích. Předvánoční nákup pro diabetika má svá specifika, ta ale nespočívají v tom, že se košík naplní až po okraj výrobky s nápisy light a DIA. Neexistuje nic takového jako potraviny doporučené zvláště pro lidi s cukrovkou - navíc mnoho výrobků označených jako DIA obsahuje zbytečně mnoho tuků a energie. Obecně se dá říci, že vhodné pro diabetiky jsou nápoje označené light, tedy slazené neenergetickými umělými sladidly a ani s těmi to není dobré přehánět. Hlavní zásada je nakupovat střídmě a před množstvím dávat přednost kvalitě.
Během svátků by se pak diabetik neměl zbytečně vystavovat pokušení - není tedy například rozumné nechávat na stole cukroví nebo chlebíčky a jednohubky. Zbytek rodiny to určitě pochopí.
Svátky znamenají období zvýšené konzumace alkoholu. Diabetes sám o sobě absolutní zákaz alkoholu nepřináší, nutnost opatrnosti ale ano. Alkohol může reagovat s některými léky a je třeba počítat s tím, že jde o vydatný zdroj energie. Přesto může vést k hypoglykémii, protože zabraňuje doplňování glukózy do krve ze zásob v játrech. Tvrdý alkohol doporučit nelze. Sklenka dobrého vína, pokud není nějaký jiný důvod k vyloučení alkoholu, ale může zvýraznit atmosféru svátečních dnů i lidem s cukrovkou.
Nikdo není dokonalý - i jinak disciplinovanému pacientovi se může stát, že sní něco, o čem dobře ví, že už bylo navíc. Pokud k tomu dojde, není nutné se tím trápit. Je však třeba se hned vrátit k normálu. S jednorázovou dietní chybou se tělo vyrovná, s trvalým zanedbáváním už ne. Když diabetik dopustí, aby jeho příjem energie byl dlouhodobě vyšší než výdej, je na problémy zaděláno. Každý kilogram navíc zvyšuje riziko, že se objeví komplikace cukrovky - může jít o snížení až ztrátu funkce ledvin, zhoršení zraku (v krajním případě až slepotu) či dokonce katastrofu v podobě infarktu nebo mrtvice. Dosavadní léčba diabetikům v tomto ohledu příliš nepomáhala - sama o sobě byla spojena s menším či větším vzestupem tělesné hmotnosti. To již však nemusí platit. I v Česku vstupují do praxe léky, které nejen váhu nezvyšují, ale dokonce ji zřetelně snižují - a to trvale. Jedná se o přípravky, které věrně napodobují činnost hormonů zvaných inkretiny. Ty se tvoří ve střevě hlavně po jídle a z jejich vlastností by se mohlo zdát, že jsou tajnou zbraní organismu pro případ, že se s něčím takovým jako diabetes potká. Kromě toho, že snižují hladinu cukru v krvi a příznivě ovlivňují hmotnost, ještě například pozitivně působí na tlak krve a ochraňují buňky ty buňky ve slinivce, které tvoří inzulín. Pro tyto léky zatím lékaři používají trochu krkolomný název GLP-1 analoga, ale jistě se brzy vžije nějaké praktičtější pojmenování. Pro pacienty je příjemné, že v této nové skupině je již k dispozici i lék, který je možné podávat jen jednou denně. Ani tato novinka však neznamená, že se diabetici budou moci spolehnout jen na moderní výdobytky farmaceutického průmyslu. Pro málokteré jiné onemocnění platí tak doslova, že každý svého štěstí strůjcem, jako je tomu u cukrovky. A platí to o Vánocích, ale hlavně po celý zbytek roku.
Zdroj foto:Smacker.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.