Účinky česneku jsou mimořádné. Nejenže vylepšuje chuť i vůni mnoha jídel, ale taky napomáhá trávení, snižuje krevní tlak, užívá se při chřipce, proti střevním parazitům a nadýmání.
Použití česneku:
Vytřeme-li stroužkem česneku mísu, saláty získají jemnou chuť. Česnek je nezbytný při úpravě mnoha pokrmů, například skopového masa, ochucujeme jím polévky, omáčky, luštěniny, přidává se do zálivek na saláty, do majonéz, pomazánek, do bramborových jídel i těstovin. A zkuste někdy čerstvý chléb s máslem a nadrobno nakrájenými bylinkami a česnekem. Česnek se používá pokud možno v syrovém stavu, vaří se co nejkratší dobu. Nikdy jej nesmíme osmahnout v příliš horkém tuku, protože by se připálil a shořel by.
Recept - RYBY PO ŠPANĚLSKU
Příprava: 10 minut
Tepelná úprava: 20 minut
4 porce ryby ( po 150g )
3 lžíce oleje
1 lžíce najemno nakrájené petrželky
3 prolisované stroužky česneku
30g opražených mandlových lupínků
1 lžíce najemno nakrájené šalotky nebo jarní cibulky
1/2 lžičky mleté papriky
1/2 lžičky kůry z citronu
180 ml (3/4 hrnku) rajčatového protlaku
sůl
1. Porce ryby vložíme do mělké zapékací mísy vytřené olejem.
2. Petrželku, česnek, mandlové lupínky, šalotku, papriku, citrónovou kůru, sůl a zbylý olej promícháme a směsí potřeme rybí maso.
3. Ryby pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut. Potom je přelijeme rajčatovým protlakem a pečeme ještě 10 minut.
Dobrou chuť!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.