Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Zelené koření IV. - ČESNEK

Zelené koření IV. - ČESNEK

Zuzana Fuková

Účinky česneku jsou mimořádné. Nejenže vylepšuje chuť i vůni mnoha jídel, ale taky napomáhá trávení, snižuje krevní tlak, užívá se při chřipce, proti střevním parazitům a nadýmání.

Použití česneku:

Vytřeme-li stroužkem česneku mísu, saláty získají jemnou chuť. Česnek je nezbytný při úpravě mnoha pokrmů, například skopového masa, ochucujeme jím polévky, omáčky, luštěniny, přidává se do zálivek na saláty, do majonéz, pomazánek, do bramborových jídel i těstovin. A zkuste někdy čerstvý chléb s máslem a nadrobno nakrájenými bylinkami a česnekem. Česnek se používá pokud možno v syrovém stavu, vaří se co nejkratší dobu. Nikdy jej nesmíme osmahnout v příliš horkém tuku, protože by se připálil a shořel by.

Recept - RYBY PO ŠPANĚLSKU

Příprava: 10 minut

Tepelná úprava: 20 minut

4 porce ryby ( po 150g )

3 lžíce oleje

1 lžíce najemno nakrájené petrželky

3 prolisované stroužky česneku

30g opražených mandlových lupínků

1 lžíce najemno nakrájené šalotky nebo jarní cibulky

1/2 lžičky mleté papriky

1/2 lžičky kůry z citronu

180 ml (3/4 hrnku) rajčatového protlaku

sůl

1. Porce ryby vložíme do mělké zapékací mísy vytřené olejem.

2. Petrželku, česnek, mandlové lupínky, šalotku, papriku, citrónovou kůru, sůl a zbylý olej promícháme a směsí potřeme rybí maso.

3. Ryby pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut. Potom je přelijeme rajčatovým protlakem a pečeme ještě 10 minut.

Dobrou chuť!

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz