Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách a u přátelských posezení. Nabízí se bezpočet možností, jak ji připravit, ale také jak si s ní hrát a jak si ji co nejlépe vychutnat. Autorka Petra Veselá patří mezi odborníky v tomto oboru. Má svou kavárnu a vědomosti o kávě předává dál na školeních. Proto se rozhodla napsat knihu, aby se o správné přípravě kávy a jejích možnostech dozvěděla i širší veřejnost.
Seznámíme vás s historií kávy, dozvíte se o tom, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou chuť, to, jak káva chutná, ovlivňuje také pražení, mletí, uchovávání.
Další část knihy se věnuje samotným nápojům. Jak má vypadat espresso nebo cappuccino? Co znamenají názvy na kávovém lístku? A jak si skvělou kávu připravit i doma? Tipy pro nákup, uchovávání a přípravu kávy, popisy a spousta skvělých receptů na přípravu různých druhů kávy.
● Historie kávy ● Druhy káv ● Sklizeň ● Pražení ● Mletí a mlýnek ● Degustování ● Profesionální kávovary ● Barista ● Espresso a cappuccino ● Názvy v nápojových lístcích ● Kofein – Instantní káva – Cukr ● Domácí příprava kávy ● Recepty na přípravu kávy a kávových nápojů
O autorce
Petra Veselá se kávě profesionálně věnuje od roku 2004, kdy absolvovala první kávové školení a otevřela si kavárnu a galerii U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy. Zanedlouho po otevření kavárny začala soutěžit v přípravě kávy. V následujících letech se stala dvakrát mistryní České republiky a reprezentovala ČR i na mistrovství světa. Prošla řadou odborných školení, ovšem zaměřila se na tradiční italské espresso a latte art. Je certifikovanou Espresso italiano specialistkou a členkou mezinárodního svazu degustátorů kávy IANC. Od počátku roku 2008 má vlastní tréninková centra pro kávové specialisty v Brně a při své kavárně v Jílovém u Prahy. Od ledna 2009 spolupracuje s týmem Coffee specialist z Brna. Společně pořádají řadu odborných školení a také pravidelný naučně zábavný pořad Coffeeright, který se těší oblibě odborné i laické veřejnosti.
Od srpna 2009 je koordinátorkou české sekce instituce Speciality Coffee Assotiation of Europe (SCAE).
Obchodní informace
Formát 172 x 240 m, pevná vazba
asi 180 stran, cena cca 399 Kč
ISBN 978-80-87049-34-1
Vyšlo v listopadu 2010
Vydává nakladatelství Smart Press, s. r. o.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.