Na podzim každoročně narůstá počet dětí, které zaplňují čekárny dětských lékařů. Sotva začne školní rok, číhají na děti, které právě nastoupily do škol a školek, různá nebezpečí v podobě virových onemocnění. Dětské kolektivy jsou pro šíření infekcí dýchacích cest i gastrointestinálních infekcí vedoucích k průjmu u dětí takřka ideálním místem. Nejhůře jsou na tom nejmenší děti, jejichž imunitní systém není ještě plně vyvinut.
Jde o děti, byly do té doby s jedním s rodičů, nejčastěji s maminkou doma. Může se stát, že nemoc dítěte odpovědí na stres, kterým reagují na nově vzniklou situaci. Brzké vstávání, na které předtím nebyly zvyklé, odchod do cizího prostředí, ale také nejistota rodičů, jak budou každodenní frmol zvládat, jistě udělá své.
Zdraví dětí samozřejmě ovlivňuje také výživa. Je známo, že 70 % našeho imunitního systému se nalézá ve střevech. Kojené děti mají zdraví prospěšných laktobacilů a bifidobakterií dostatek, ale po přechodu na pevnou stravu se složení mikroflóry mění a ta se stabilizuje až po prvních 2 až 3 letech života. Děti patří spolu se seniory mezi nejrizikovější skupiny z hlediska nemocnosti, zejména horních cest dýchacích. V dětském věku je navíc frekvence onemocnění horních cest dýchacích vyšší než v jiných obdobích lidského života.
Na rodičích pak bohužel zůstává rozhodování, kdo zůstane s dítětem v době nemoci doma. Ve většině českých domácností to bývají maminky, které se právě vrátily do práce z rodičovské dovolené. Domácí ošetřování dětí znamená pro domácnosti velkou ekonomickou zátěž a je zřejmé, že zaměstnavatelé z maminek, které tráví polovinu měsíce na ošetřovačce s dítětem příliš nadšeni nebudou. Ale co si tedy s nemocným dítětem počít?
Účinným nástrojem řešení rozvíjejících se zdravotních problémů či jejich prevence mohou být tzv. funkční potraviny. Jedná se o potraviny, které kromě svého nutričního účinku obsahují látky příznivě ovlivňující zdravotní stav člověka. Společnost Danone představila výsledky nejnovější studie provedené Dr. Danielem Merensteinem z Georgetown University School of Medicine. Tyto výsledky, zveřejněné v prestižním odborném časopise "European Journal of Clinical Nutrition", prokázaly, že konzumace probiotického výrobku ACTIMEL® může významně snížit výskyt některých běžných infekcí (např. ušní infekce, zánět dutin, chřipka a průjem) u dětí navštěvujících školky. Studie DRINK (anglická zkratka pro "snižování nemocnosti u dětí") byla randomizovaná, dvojitě zaslepená studie kontrolovaná placebem. Byla provedena během zimy 2006-2007 u 638 zdravých dětí ve věku 3 - 6 let, které navštěvovaly 358 různých školek, alespoň 30 hodin týdně. “…Pokud je nám známo, jedná se o největší klinický test provedený s probiotiky v USA, který poskytuje velmi potřebné údaje, ” říkají autoři této studie.
“Studovali jsme funkční potravinu, a ne lék; rodiče tak mohou krmit svoje děti bez jakékoli konzultace s lékařem; domníváme se, že tento nápoj bylo nejlepší hodnotit za podobných podmínek. ”Dobrovolníci v tomto testu pili každodenně po dobu 90 dní jednu lahvičku obsahující 200g buď výrobku ACTIMEL® nebo kontrolního produktu (nefermentovaného okyseleného mléčného výrobku). Vzhled, chuť, výživové složení a obal aktivního a kontrolního výrobku byly zcela stejné, aby bylo zajištěno, že děti, rodiče ani výzkumní pracovníci provádějící studii nevěděli, kdo konzumoval jaký výrobek. Dvěma hodnocenými primárními výstupy byly výskyt běžných infekčních nemocí a změna chování v důsledku nemoci. Výzkumní pracovníci zjistili, že děti, které pily ACTIMEL®, měly o 24% méně gastrointestinálních infekcí jako např. průjem, nevolnost a zvracení (p=0.042) a o 18% méně infekcí souvisejících s horním dýchacím traktem jako např. ušní infekce, zánět dutin a infekce způsobené streptokoky (p=0.036) než děti v kontrolní skupině. Celkové výsledky ukazují, že průměrné snížení výskytu běžných infekčních nemocí dosáhlo 19% (p=0.046).
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.