Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Kapr na talíři

Kapr na talíři

24.5.2010 - Redakce Babinet

V České republice představuje kapr  85–90 % ročního výlovu všech sladkovodních ryb. Kapr není původně českou rybou, jeho původ je v jihovýchodní Evropě a Asii. V Čechách se začal kapr chovat v 11. až 12. století s příchodem církevních řádů a stal se typickým postním pokrmem. V době rybníkářů Jakuba Krčína z Jelčan a Štěpánka Netolického (15.–16. století) se kapr dostal takřka na každý stůl. V současné době se opět dostává do popředí zájmu kuchařů, a to především díky jeho skvělé chuti a významu pro lidské zdraví.

Celosvětově je kapr nejrozšířenějším druhem sladkovodních ryb. Kapři jsou na trhu k dostání celoročně – živí, mražení, uzení, a to jako celé ryby nebo jednotlivé porce.  Kapr se peče, griluje, krátce vaří, smaží, dusí nebo vaří v páře. Například v Číně je oblíben se sladkokyselou omáčkou, v Evropě se také marinuje a nakládá do rosolu.

Kapří maso je nutričně hodnotné, v trávicím traktu člověka je rychle a snadno stráveno za 2–3 hodiny, protože obsahuje krátká svalová vlákna. Hlavní výživovou složkou masa kapra jsou bílkoviny. Ve 100 g masa kapra je obsaženo 17,6 g/100 g masa plnohodnotných bílkovin, které jsou svým složením srovnatelné s masem jatečních zvířat.

Výživové hodnoty ve 100 g kapřího masa

Živiny

Množství (průměr)

Energetická hodnota (kJ)

485,00

Bílkoviny (g)

17,60

Tuky (g)

5,04

Nenasycené monoenové MK (g)

2,30

Nenasycené polyenové (g)

1,46

Sacharidy

0,03

Kapr patří mezi středně tučné ryby (2–10 % tuku) a obsahuje v průměru 4,7 g tuku na 100 g masa, v závislosti na stáří kapra, jeho výživě a samozřejmě ročním období. Tuk kapra je bohatý na esenciální (pro organismus nepostradatelné) omega-3 mastné kyseliny, které chrání organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Esenciální mastné kyseliny kapr získává složitými metabolickými procesy z fytoplanktonu. Tuk obsahuje i vitaminy rozpustné v tucích (A, D). Nespornou výhodou rybího masa je nízký obsah cholesterolu 7,3 mg/100 g masa. V mase kapra jsou i minerální látky – vápník, železo, draslík a fosfor.

Vzhledem k  uvedeným kvalitám je maso kapra vhodné pro přípravu nízkotučných diet pro lidi s nadváhou, diabetem mellitem (cukrovkou), vysokými hladinami cholesterolu a krevních tuků, osob s hypertenzí (vysokým tlakem), onemocněním žaludku, střev, žlučníku, pro děti a sportovce. Nízká energetická hodnota (485 kJ/100 g) způsobená nízkým množstvím tuků je ideální pro přípravu lehkých a energeticky málo bohatých pokrmů, což je výhodné pro většinu z nás (pokud k přípravě jídla nezvolíme takovou variantu, která zvýší obsah tuku ve výsledném pokrmu – nesmažit a nedoplňovat kapra o tučné omáčky). Dejme si proto kapra na talíř nejen o vánocích, ale nejlépe každý týden v dostatečném množství.

Zúčastněte se naší soutěže a hrajte o 20 DVD Kluci v akci & Ryba domácí! nebo navštivte přímo www.rybadomaci.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz